Arild Rønsen

JO NESBØ/HARRY HOLE: For en mann!

Harry Hole viser vei

Noen ganger får man bare lyst til å ta av seg hatten: Harry Hole!

I visse kretser er det populært å gjøre narr av feterte kulturpersonligheter som gjør noe nyttig for sine mer eller mindre nære omgivelser. ”Det skulle bare mangle,” liksom. Poenget er at noen faktisk gjør det. Og at de gjør en forskjell.

Sommeren 2008 overdro Jo Nesbø alle inntektene fra ”Hodejegerne” (Aschehoug) til Harry Hole-stiftelsen. Romanen er solgt til over 20 land, og filmen basert på boka er en gigantsuksess. Resultat: Stiftelsen rår nå over en konto på 13 millioner NOK.

Årets pris ble i formiddag utdelt, som vanlig, på restaurant SchrøderHarry Holes stamsted. Mottaker ble Plan Norges skoleprosjekt i Liberia, en skole som med det ble ufattelige 500.000 NOK rikere.

I Liberia kan bare 37 prosent av befolkninga lese og skrive, og Harry Hole-prisen gjør det mulig å bygge en skole for 360 elever med nødvendig utstyr og fasiliteter. Prosjektet sørger også for opplæring av lærere, påvirkning av foreldre, læremateriell, tiltak mot vold i skolen, elevråd og andre fora for deltakelse.

For en gave!

Prisen ble delt ut samtidig som Aslam Ashan og Henning Holstad ble utnevnt til ”ålreite fyrer”. I en årrekke har de to sørga for at det blir jul for folk som ellers ikke hadde fått særlig følelse av høytiden. Vel fortjent! Akkurat sånn helt spesielt ålreite fyrer opptrer!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.