Arild Rønsen

Det meste går til helvete

Hun tilhører vel strengt tatt X-generasjonen? Den som mente at samma faen kunne det værra, med alt mulig? Nå står Polly Jean på barrikadene.

Polly Jean Harvey (f. 1969) debuterte i 1992, da som en slags likeverdig part av en trio. Men fort skulle Polly Jean bli hele innholdet i PJ Harvey. Hun gjør jo ikke på noen måte alt sjøl, men likevel er det bare henne: ”Tina Turner.”

Hun gir ut et album sånn omtrent annethvert år, og har føyd seg problemfritt inn i stallen av uoppdragne, sjølbevisste kvinner i rocken. De er noe helt annet enn ”syngedamer” – Björk, Debbie Harry (Blondie), Chrissie Hynde (The Pretenders), Nina Persson (The Cardigans), Laurie Anderson, Janis Joplin, Eva Dahlgren, Anissette (Savage Rose).

Mens hun tidligere i sin karriere har gjennomført et ganske personlig opprør mot normer hun var forventa å skulle innordne seg, tar hun med ”Let England Shake” steget over i de politiske opprørernes rekker. Albumet kom tidlig på vårparten, altså før de sosiale sammenstøtene som fant sted over mesteparten av England midtsommers, og vil nok for alltid bli stående som en slags værmelding:

Nå blir’e uvær! Og sånn må det nødvendigvis bli, all den stund stadig større deler av befolkninga dyttes ut i den ytterste elendighet og fattigdom. Situasjonen blir ikke nødvendigvis enklere å håndtere ved at store deler av den underprivelegerte klassen er muslimer. Men i England - som i resten av Europa - ligger ikke kimen til opprøret i religion, men i et samfunn som blir stadig mer klassedelt.

Vi snakker om ”1 per cent” mot ”99 per cent”. PJ Harvey går med et glupt hode, samt stål i bein og armer inn i konflikten - og lar det ikke henge noen tvil ved hvilket parti hun velger. Hun syns England er ute å kjøre – sosialt, økonomisk, militært.

Som rocktjei har hun vært råere før, som for eksempel i Kristiansand, sommeren for ti år siden. Til gjengjeld låter hun mer moderne enn noen gang, trass i at noe er så lavmælt at hun godt kunne ha opptrådt med Sølvguttene!

Du finner en velskrevet og to the point-anmeldelse av dette albumet på puls.no.

PJ HARVEY
Let England Shake
Vagrant


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.