Arild Rønsen

Hva tenker ABB?

Jeg lurer på hva Anders Behring Breikvik tenker i kveld?

Klokka er 20.00, og kongen har akkurat talt til sitt folk. Fornuftig manns tale. En tale hans folk har grunn til å være stolt av. ”Hold fast hva du har”, siterte han fra salmeboka - før på folkelig vis fortalte hvordan vi i det daglige må møte våre utfordringer: ”Ingen må fortelle meg at samtalen er puslete greier.”

Med tanke på hva nasjonen har bak seg, var det også klokt å dra fram Erik Bye: ”Dagen i morgen, skal bli vår beste dag.” Og så mora jeg meg godt over hva som vel må kalles et slags bokstavrim? Om vi bare evner å snakke med hverandre, mente kongen, så vil vi oppdage at det ikke er så viktig om naboen kommer fra ”Hønefoss eller Himalaya”.

For en Konge!

Men hva tenker Anders Behring Breivik, der han sitter bak tungt låste dører tjue minutters bilkjøring fra det regjeringskvartalet han smadra? Skal vi tro de psykiatrisk oppnevnte, føler han ingen ting. For paranoid schizofrene mennesker kan da ikke være i stand til å innse hva de har gjort? Utilregnelige, som de er?

Men jeg lurer virkelig på hva Anders Behring Breivik tenker i kveld. Han har tilgang til tv og radio. Han ser HMK Harald holde tale. Ser rosehavet som illustrerer ”Ja, vi elsker”. Skjønner han hva han har stelt i stand? Eller sitter han der og gremmer seg over at landet han vokste opp i har en konge som ikke hilser sitt folk i uniform?

Jeg er veldig glad for at vi har en statsminister som setter klare skiller mellom rettsvesen og politikk; at det ikke er politikernes oppgave å bestemme hvem som skal fengsles. Uavhengige domstoler skal avgjøre. Men en lekmann har lov til å tenke høyt, eller hva?

Jeg tror ikke et kvidder på at Anders Behring Breivik er psykotisk/paranoid schizofren. Ikke i gjerningsøyeblikket, ikke i den årelange planleggingsfasen, og ikke under samtalene med psykiaterne. Forfatterne av sakkyndigrapporten begår det kunststykket å se bort fra politikken! Alle vi andre ser at ABBs tanker, hele hans idéverden, sklir rett inn i et miljø som dessverre er svært så bevisst sitt politiske ståsted. Vi kan mene de er ”gale”, og heldigvis er svært få av dem like ”gale” som Behring Breivik. Men det å framstille ABB som ”en ensom ulv”, i politisk forstand, er – unnskyld uttrykket – fullstendig sinnssykt.
Siden ingen av partene ønsker det, tyder lite på at det vil bli oppnevnt ytterligere psykiatrisk sakkyndige i forkant av rettssaken. Det tror jeg er bra. På den måten får retten på sett og vis friere tøyler til sjøl å gjøre sin bedømming.

Mitt tips er at de vil få se og høre en tiltalt som til fulle tar ansvar for sine ugjerninger. En mann som så langt han tillates, vil bruke retten som talerstol. I så måte, håper jeg rettens ledelse vil utøve liberal praksis. La mannen snakke – sånn at vi som hører på forstår hvilket forskrudd tankegods han gjør seg til talsmann for.

Men ”gal”? Det nekter jeg å tro han er.

Mine varmeste nyttårshilsener går med dette til alle de involverte i Advokatfirmaet Lippestad. Ingen av dem har til nå snubla i et komma, og vi veit det alle sammen: De har landets aller mest krevende oppgave det nærmeste halvåret.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.