Arild Rønsen

MAGIC CIRCLE: John William Waterhouse, 1886.

Tro og overtro

Utøver den som tror på Gud bare sin tro? Mens en som tror på hekser bedriver simpel overtro?

I Aftenposten tar førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Espen Andersen, til orde for å splitte opp religionsfaget. Det som handler om etikk og moral, hører etter Andersens mening hjemme i samfunnsfagene, mens ”religionsdelen bør bli historie, bokstavelig talt – en del av et utvidet historiefag, underkastet de krav til kildekritikk og konsekvensanalyse god forskningsskikk krever.”

Et utmerka forslag! Og jeg kopler den gjerne til uttalelser fra en kvinnelig biskop i Troms. Hun var intervjua i NRK, i anledning noen av Almanakkforlagets utgivelser av året, der de blant annet melder følgende om 1. juledag: ”Utpå kvelden er heksene på vei til sine samlingsplasser.”

Hva biskopen mente? At slikt måtte alle siviliserte mennesker sky som pesten - fordi ”dette er jo bare gammel overtro”!

Finn én feil, liksom? I førsteamanuensis Andersens ånd: Folk som tror på jomfrufødsel, gjenoppstandelse, Den hellige ånd og en allmektig Gud kan ikke tillate seg å beskylde folk som tror på hekser for å fare med ”gammel overtro”! Det blir rett og slett for dumt.

Dette er også årsaken til at jeg ikke skjønner bæret av alt oppstyret rundt Märtha Louises engler. Hva er vel en liten engel på skulderen for slags faenskap – målt mot alt dette andre?!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.