Arild Rønsen

Helt sjefer

Her kommer viktig melding til dere som trodde hiphop var noe tullball ungdommen vokser av seg.

Meldinga kommer riktignok lovlig seint, siden dette albumet ble gitt i fjor høst. Men det er bedre å komme seg på beina, enn å bli liggende.

Det har ingen hensikt å telle hvor mange priser disse gutta er tildelt. Kanye West (f. 1977) og Jay-Z (f. 1969) er best i klassen. De steller med ekte hiphop - ikke sånn pop/hiphop som de fleste kollegene her til lands bedriver, eksempelvis Ravi.

Det betyr selvfølgelig ikke at de unngår å profittere på pophistoria. Det de gjør med Otis Redding i ”Otis” er mirakuløst bra! Jay-Z og Kanye West er amerikansk til fingerspissene, og illustrerer hvorfor så mange av oss elsker Amerika.

Hiphop-kunsten består mye i å finne korrekte beats, og samtidig korrekt background/tilleggsvokal. Her er herrene helt overlegne - og Beyoncé trekker ikke inntrykket ned. Men denne kunsten er vel i prinsippet strengt tatt ikke noe annet enn å finne det rette riffet? Nei, det er ikke det. Jay-Z og Kanye West er hiphop’ens Keith Richards.

De spiller i Telenor Arena 28. mai, og du kan antageligvis like godt først som sist glemme å få billetter.

JAY-Z & KANYE WEST
Watch the Throne
Rock-A-Fella/Rock Nation/Def Jam/Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.