Arild Rønsen

KETIL SOLVIK-OLSEN: Lytt til denne mannen!

Heia Frp, Høyre og LO!

Nå begynner endelig flere å skjønne hvor idiotisk klimaforliket av 2008 er.

Forliket forteller at to tredeler av Norges kutt i klimagassutslipp skal foregå her i landet. Et fullstendig meningsløst vedtak.

Landets i mine øyne fremste klimapolitiker, Ketil Solvik-Olsen (Frp), var den første til å sette ord på det. Nå ser det ut til at LO faller ned på samme linje, mens Høyre varsler at de vil forhandle fram et nytt og bedre forlik. For å gjøre det enkelt:

Ti milliarder investert på Mongstad gjør helt sikkert nytta si (om det noen gang blir satt i sving). Men beregninger tyder på at de samme milliardene vil gjøre 13 ganger så stor nytte i eksempelvis sør-afrikanske kullkraftverk. Så hvor er det lurest å bruke penga?

Nå er ikke hensikten med klimatiltak, eksempelvis rensing av CO2, i og for seg å bruke mye eller lite penger; hensikten er å bedre klimaet. Men siden klimaet per definisjon er et globalt problem – er det ikke da aldeles glassklart at det er mest fornuftig å investere der vi får mest igjen for penga, for klimaets skyld?

En samla norsk miljøbevegelse (for en gangs skyld taler de med én stemme), spør: ”Hvis ikke verdens rikeste land har råd til å ta kuttene hjemme; hvem skal da ha råd til det?” Poenget er at dette bare er tom retorikk, i beste fall unyttig symbolpolitikk. I virkeligheten rein molbopolitikk.

"To tredeler i Norge" må ut av klimameldinga som er varsla en gang i løpet av året. Så får heller SV heise symbolfana si så høyt de bare ønsker.

Her er det bare å heie på Nicolai Astrup, Ketil Solvik-Olsen, og Roar Flåthen! Hvilken allianse!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.