Øystein Sunde får si hva han vil, men det er lov å smi mens jernet er varmt.
Anne Grete Preus er igjen blitt på alles lepper. Endelig, sier jeg. For hun fortjener det! Hun er en av disse låtskriverne som synger som i disse dager for det meste synger andres sanger på TV 2. Men det betyr altså at de andre også vier ett program til hennes sanger.
Her er beviset på at hennes låtkatalog ville tålt adskillig flere enn sju deltakere. Minst 36!
«En røff guide til Anne Grete Preus» er et album som på dagligdags norsk heter «best of». «Et album» er for øvrig en lite dekkende tittel – musikken her varer i over to timer og tre kvarter. Da Anne Grete Preus var ung (født 1957), ville det vært ensbetydende med i hvert fall fire LP’er.
Hun er eksepsjonelt kreativ som komponist, og på sitt beste er hun like flink som lyriker. Når hun i tillegg synger som en gud, blir helheten tidvis å ligne med sangtittelen som åpner det hele: «Når Himmelen Faller Ned». Når AG Preus er i sitt ess - og det er hun heldigvis ofte – er det som å få se en flik av himmelen. Forutsatt at den er sånn som vi håper på, da.
Noe av hemmeligheten ved hennes produksjon, ligger i valget av musikere. Øverste hylle, alltid. Nils Petter Molvær, Rune Arnesen, Eivind Aarset … Hun har hatt gleden av å kunne velge fra toppen av toppen, og det ikke uten grunn. Tvert imot: Alle disse gutta har sagt ja, fordi de veit at AG Preus gir dem finfine noteark å spille fra.
Og av disse opptakene glitrer fortsatt. Der mye av den internasjonale pop-produksjonen fra seint 80-tall og tidlig 90-tall låter bemerkelsesverdig datert, der har AG Preus-produksjonene tålt tidens tann. Noen mener hun har tendens til å bli for stor, for pompøs, for mye Sting. Jeg er uenig. Anne Grete Preus er på alle vis en majestetisk skikkelse. Og hun kler det.
Noen ganger blir jeg helt svimmel av Anne Grete Preus. Nesten som om hele himmelen faller ned.
Du finner selvfølgelig «Besøk» her, en tekst som for ikke lenge siden også ble behandla av Finn Coren. Men originalen står seg – faktisk så godt at det er vanskelig å peke på et sterkere par i norsk popmusikk enn Anne Grete Preus & Jens Bjørneboe.
Denne samlinga strekker seg fra 1988 til i dag, altså hennes solokarriere. Dermed er oppfordringa er grei: Noen må gjøre det samme med hennes tid i Veslefrikk og Can Can. Det koster ikke så mye å gjøre det, ikke hvis man gjør det på samme måte. «En Røff Guide til Anne Grete Preus» er utelukkende tilgjengelig i digital form – iTunes, Wimp, Spotify. Og det er egentlig like godt å venne seg til det. For sånn kommer det til å bli.
ANNE GRETE PREUS
En Røff Guide til Anne Grete Preus
Warner Music
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.