Arild Rønsen

Leif GWs gjennombrudd

Nå har du sjansen til å være med helt fra starten, tilbake i 1978.

Mange har etter hvert stifta bekjentskap med Leif GW Persson. For de fleste av oss består hans forfatterskap av de tre romanene om «folhemmet», som starta med «Mellom sommerens lengsel og vinterens kulde» i 2002. Strengt tatt starter denne serien seint på 70-tallet.

Således har også «Grisefesten» undertittelen «En roman om en forbrytelse». (Jeg er ikke sikker på om den var der også ved originalutgivelsen.) Miljøet er det samme, livet på og rundt politihuset i Stockholm. Sentralt, men ikke like sentralt som de påfølgende bøkene, finner vi politimennene Johansson og Jarnebring. De jobber tett sammen, og i møte med mer eller mindre tomsete spekulasjoner er det dette spanerparet som til slutt får rett.

Johansson befinner seg langt ut på venstresida. Han er «vänsterpartist» – Sveriges SV – et faktum han ikke akkurat holder taler om i kantina. Hans politiske ståsted har ikke direkte med hans spaningsegenskaper å gjøre, men desto med hvordan han tenker. Hvor leiter Johansson etter svar? I samfunnets desiderte elite – i finans og politikk. Og ikke minst, i egne rekker. Det sier seg sjøl at denne typen snushaneri ikke er like populært i alle kretser.

Med tilsynelatende utgangspunkt i Stockholms narkotikamiljø, handler det om flere mord. Nærmere gjerningsmannen kommer Johansson & Jarnebring når de går løs på prostitusjonsmiljøet, helst den luksuriøse varianten som jobber hjemmefra – langt unna strøket på Malmskilnadsgatan. Og altså – samfunnstoppene.

Mer detaljert akter jeg ikke å gå til verks. Konkluderer bare med at Leif GW som vanlig lander i en naturlig løsning. Som man skjønner, innebærer det på ingen måte at historien har kommet til sin slutt.

Boka er som vanlig fint oversatt av Henning Kolstad, selv om det er sløvt å henvise til "Polis, polis, potatisgris"! Hos Sjöwall & Wahlö heter det "Polis, polis, potatismos"!

LEIF GW PERSSON
Grisefesten
Schibsted


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.