Arild Rønsen

Jonas & Felix-effekten

Det er en viss forskjell på Jenteforsvaret og Felix H. Tschudi. Men skjønner Jonas Gahr Støre det? Neppe.

Man skal være forsiktig med å tolke tilfeldige utslag på meningsmålinger. Men når Arbeiderpartiet faller nesten åtte prosent på TNS Gallups aprilmåling for TV 2, da bør det være mer enn påskesola som har gjort utslag.

Bevilgningene til Jenteforsvaret felte Audun Lysbakken, men førte ikke til dramatisk fall på meningsmålingene for SV. Nå kan man kanskje innvende at det ikke er mulig å falle særlig dramatisk fra et sted rundt sperregrensa, men jeg tror forklaringa ligger et annet sted – hos fenomenet Felix H. Tschudi.

Et fenomen? En mann knapt noen nordmann har hørt om? Ja – og dette handler om kultur. Gahr Støres formalia-unnskyldninger om at de seks millionene ikke ble gitt til hans gode venn Felix, men til Norges Rederiforbund, er ganske opplagt ikke troverdige. Men verre, for Støre og Arbeiderpartiet, er at henvisninga til Rederiforbundet i virkeligheten gjør saken verre.

Poenget er så enkelt som dette: Folk flest, altså de som stemmer på Arbeiderpartiet, er ikke ubetinga begeistra for Norges Rederiforbund. Det kan godt hende Felix driver med noe positivt i de mye omtalte nordområdene, men for folk flest er landets redere en søkkrik guttegjeng som gjør alt de kan for ikke å betale skatt.

Dette er en sannhet ikke en gang den tilsynelatende urørlige Gahr Støre slipper unna. Folket kan leve godt med å ha en mangemillionær som utenriksminister, men det betyr ikke at det samme folket omfavner hans vennekrets – som altså, i hvert fall delvis, viser seg å bestå av folk som tilhører hans egen samfunnsklasse. Den definitive politiske og økonomiske elite. Overklassen.

Kan asylbarna ha spilt inn? Kanskje. Den rødgrønne velgermassen holder seg for både nese og øyne når de ser ni år gamle bergensere, som aldri har satt sine bein noe annet sted på kloden enn i Bergen, bli tvangssendt ut av landet i følge med uniformert politi. Til applaus fra en justisminister som gjør alt hun kan for å motbevise påstanden om at kvinnelige politikere fører til mer «feminin» politikk. Kanskje er også «Utøya-effekten» forsvunnet? Mulig det.

Men verken asylbarna eller Utøya medfører et fall på åtte prosent. Det er Jonas Gahr Støre – og først og fremst hans kultur – som må ta skylda for at Høyre og Fremskrittspartiet igjen har nesten 50 prosent på gallupen.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.