Arild Rønsen

Rustproblemer? Nix.

Ingen pensjonsalder i musikken. Er du flink, så er du flink.

Her følger to uforbeholdne anbefalinger. (Noen vil mene jeg for tida utelukkende skriver om nye plater jeg liker, hvilket er delvis sant. Det skal ikke være sånn, ikke bestandig, men jeg ser det slik: Det er mye glupere å bruke sin tilmålte tid her på jorda til å høre på god musikk, enn dårlig.)

Jeg tar dem i én sleng; ikke fordi de er på prikken sjanger-like, heller ikke fordi de begge er i pensjonsalderen. Mest fordi de henvender seg til nøyaktig samme publikum – og, gledelig nok: Fordi de signerer hvert sitt ypperlige album!

Vi snakker amerikansk blues, (gammeldags) r&b (dette har ingenting med Monica å gjøre!), rock, og tex-mex. Bonnie Raitt, født 1949, og Dr. John, født 1940. (Det faktum at de har tunge rusproblem til felles, anser jeg som irrelevant i denne sammenhengen.)

Bonnie Raitt har hatt en varierende karriere, men leverer nå på ypperste nivå. Fin blanding av alt hva hun står for musikalsk, med slow blues som et spesiale. Hennes versjon av Bob Dylans »Standing in the Doorway» er pur nytelse, likeså »You Can’t Fail Me Now» og »Not Cause I Wanted To». »Take My Love With You» er slepen som Eric Clapton på sitt mest slepne.

Hele plata framføres av et streit blues/rock-band. Streit, i betydninga instrumentering – kvalitetsmessig er de suverene.

Dr. John? Her syder og koker det som vanlig – orgel og blåsere og voodoo-kor. Dan Auerbach (The Black Keys) i produsentstolen har invitert unge musikere med to egenskaper felles inn i studio: De er særdeles flinke musikanter, og de kan tradisjonen Dr. John befinner seg i - trass sin unge alder.

Malcolm «Mack» John Rebennack a ka Dr. John er for lengst blitt legende, ganske så mye i tråd med Leon Russel. Han elsker å leke med rytmer, liksom han elsker de dybtliggende saksofonene. Personlig, lett gjenkjennelig. Hel ved.

Dette låter rett og slett forfriskende ungdommelig!

BONNIE RAITT
Slipstream
Redwing Records

DR. JOHN
Locked Down
Nonesuch/Warner


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.