Arild Rønsen

Hard times

Dette er ei plate som latterliggjør enhver form for terningkast.

I møte med The Chieftains, vil mange tenke litt slitsomt mye feler og banjoer og tjo og hopp og hei falleria. Dette albumet – som markerer bandets 50-årsjubileum! Congratulations! – viser i all hovedsak den helt andre sida av det irske flaggskipet.

Du finner det spretne materialet her, men det totale inntrykket er en blanding av «Tir na Noir» og «Scarborouhg Fair». Et fantastisk vakkert låtmateriale, framført med den respekten det avkrever.

De har med seg en nydelig samling vokalister for å feire sine 50 år, blant annet Bon Iver, og akkompagnementet er irsk folkrock på sitt mest lavmælte. Tenk heller Paddy Moloneys vakre fløytespill en Riverdance. Visste du forresten at en av Moloneys fløyter nå befinner seg på en romstasjon – altså ute i outer space? Som et dokument på hva denne vår tidsalder hadde å tilby? Et betimelig valg.

The Decemberists gjør en up-tempo og veldig irsk versjon av Bob Dylans »When The Ship Comes In». Utover det? Er dette et tvers gjennom fantastisk album! Du får til og med muligheten til å nyte en strålende utgave av »Hard Times Come Again No More» - en sang som ble skrevet i 1854.

Hvilket bringer meg over i en slags konklusjon. Jeg mener ikke å være unødvendig sentimental, men mange har det tungt i disse dager – og det kommer nok til å vare noen uker til. Disse sangene kan lindre det meste.

The Chieftains
Voice of Ages
Concord


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.