Arild Rønsen

Fotball-skatt?

Kunstnerskatt for fotballspillere? Nå må toppfotballens ledere skjerpe seg.

Kort oppsummering: Importerte fotballspillere kan i Danmark og Sverige nyte godt av kunstnerskatt. Altså lavere skatt enn hva landets egne borgere har. For å kunne konkurrere om de beste spillerne, mener norske fotballedere nå at Norge må følge etter – og altså innvilge eksempelvis serberen Bojan Sajic i Vålerenga særskilt lav skatt.

Jeg mener forslaget er hodeløst. Begrepet kunstnerskatt har eksistert i flere tiår, og er et system som er skapt for kunstnere som i all hovedsak opptrer én kveld i Norge. Bruce Springsteen skatter altså ikke etter vanlige norske regler når han spiller på Valle Hovin 21. juli. Dette er forståelig (og har mange innvikla, formelle begrunnelser).

Men alle må jo forstå at dette er noe helt annet enn å innføre et permanent lavskatt-system for folk som hver eneste dag går på jobb i Norge.

Folk flest her i landet mener nok at fotballspillere jevnt over er overbetalt. På generelt grunnlag er det ikke korrekt, for fotballspillere flest tjener ikke så veldig godt. Men det er lov å anta at de spillerne vi her snakker om faktisk har til salt i grøten og mer enn det. Det gir jo ingen mening å importere spillere fra Nigeria eller Polen, hvis det fins like gode spillere som er oppvokst i nabolaget rundt Lerkendal eller Brann Stadion.

I tillegg handler dette selvfølgelig om symbolpolitikk: Hvilket signal gir det til den vanlige supporter, at spilleren han eller hun betaler i dyre dommer for å se på ikke bare tjener mye mer enn tilskueren – men i tillegg skal yte mindre til fellesskapet?

Et elendig forslag, som bør avvises før det kommer til noen slags realitetsbehandling. SomDumDum Boys sier det: Feil lukt, og feil farge.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.