Arild Rønsen

PER OLAF LUNDTEIGEN: Med begge henda i statskassa.

Prester på statslønn?

En åpen folkekirke? Uavhengig av penger?

For de fleste av oss, høres utsagnet i ingressen meningsløst ut. Men det er faktisk et direkte sitat fra dagens Politisk Kvarter i NRK P2. Avsender: Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen.

Han vil at kirken skal være «for oss som sitter på en stubbe og tenker på Gud». Underforstått; for alle de som er overtroende, men som ikke aktivt deltar i kirkens daglige liv. Men som altså likevel skal understøttes av Staten.

Man kan godt kalle det historisk, når Stortinget i dag vedtar at en mann ved navn Martin Luther, som levde for 500 år siden, ikke lenger skal ha forrang i norsk statsrett. Det var på tide, må det være lov å si.

Men forholdet mellom Stat og Den Norske Kirke er med dette vedtaket dessverre ikke brutt. Kirken får, som seg hør og bør, lov til å velge sine egne biskoper. Men det er fortsatt du og jeg, som over skatteseddelen, skal lønne presteskapet.

Jeg mener dette er meningsløst. Enten får vi lønne alle sjefer i de overtroendes verden, eller så kan vi ikke lønne noen av dem. Hvorfor skal en prest med bakgrunn i lutheranismen gå på statslønn, mens imamene må lønnes av sin islamske menighet? De har hver sin overtro – men hva er ellers forskjellen? Ingenting.

Jeg syns Staten bør betale et minimum av kostnadene for begravelser, inkludert prest eller imam, om ønskelig. Ut over det, bør de som tror på overnaturlige krefter leve av kollekt fra sine meningsfeller. Og i den dalige statsskikk har religionen selvfølgelig ingen plass.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.