Arild Rønsen

Magisk, Neil Young!

Neil Young har lagd et tvers gjennom fabelaktig album! Helt i tråd med tittelen – Americana!

Faste lesere vil vite at jeg sjelden eller aldri anmelder plater før de er tilgjengelig for folk flest. Med dette gjør jeg unntak – «Americana» er ikke i salg før 5. juni. Anse disse linjer derfor også som en høylytt protest mot VG! Som i går ga dette albumet en 1’er på terningen!

For første gang på nesten ni år har Neil Young samla sitt Crazy Horse. Gått i studio, og spilt inn klassiske amerikanske folkesanger. «Protest songs», «murder ballads» - men også folkeviser som «Oh Susannah», «Clementine» og «Tom Dooley». Poenget er at alt låter like fett!

Nesten alle sangene er kledd i tung, rett-fram rock’n’roll. Til og med «God Save the Queen»! I rein Hitler-marsjtakt! Man må jobbe i VG for ikke å forstå hva dette skal bety! Denne versjonen er like illustrerende som Jimi Hendrix’ dekonstruksjon av «The Star-Spangled Banner»!

«Americana» er det skreddersydde soundtracket til protestmarsjene de amerikanske krigsveteranene gjennomfører for tida. Ikke bare på grunn av innholdet – «She’ll be comin’ round the mountain/We’ll all sing Hallelujah!» - men fordi det er så himmelropende bra gjennomført! Crazy Horse har aldri spilt bedre!

Du får også «This Land is Your Land», i usensurert versjon – altså Woody Guthries original!

Noen burde beleire VGs redaksjonslokaler! Occupy VG!

NEIL YOUNG & CRAZY HORSE
Americana
Reprise/Warner Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.