Arild Rønsen

Love Me Do

5. oktober 1962: The Beatles gir ut «Love Me Do».

Sangen ble spilt inn hele tre ganger, delvis med forskjellig besetning i bandet. Den versjonen vi kjenner, ble til i studio 11. september 1962. Studiomusikeren Andy White slo trommer, mens Ringo fikk lov å dunke på tamburinen. Ellers var de der, resten av The Fab FourGeorge, Paul og John.

Det var bare så vidt «Love Me Do» ble en sang for offentligheten. Brian Epstein, bandets manager, måtte omtrent gå ned på kne for at produsenten George Martin skulle gi The Beatles en sjanse. Ingen plateselskap ville ha The Beatles – de fleste mente at «tiden for gitarband er over»! Men Mr. Martin ga etter: «OK, få gutta de ned fra Liverpool til mitt studio i London. Jeg gir dem en time.»

Resten er historie, og jeg skal love dere å ikke feire nye 50-årsjubileer sånn bortimot en gang i uka de kommende sju åra. Etter «Love Me Do» fulgte fire relativt kjente singler på løpende bånd, med noen ukers mellomrom – «Please Please Me», «From Me To You», «I Want To Hold Your Hand», og «She Loves You». De fleste popband ville vært fornøyd med denne produksjonen!

Mellom 22. mars 1963 og 8. mai 1970 – altså mellom «Please Please Me» og «Let It Be» - ligger 13 historisk flotte album. Vel, jeg kan gjøre et unntak for svake «Yellow Submarine», et album som til gjengjeld jo hadde helt andre kvaliteter!

Som så ofte, i hvert fall i starten av karrieren, var det Paul McCartney som kom opp med versene til «Love Me Do», mens John Lennon skrev «the middle eight». I deres aller fineste sang, «A Day In The Life» (1967), var det omvendt.

Men det er en helt annen historie, og den kommer vi nok tilbake til. I dag er det lov å feire at det er 50 år siden The Beatles for første gang ga oss historiske to minutter og femten minutter vidunderlig popmusikk!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.