Arild Rønsen

Ikke akkurat vampete!

Vamp. Jeg sier eder: Vamp.

Mange trodde Vamp var slutt den dagen Vidar Johnsen takka for seg – ja, mange trodde det var slutt da Jan Toft, den opprinnelige vokalisten, forlot bandet. Men se så; plutselig var de der med et album fullt av gjestevokalister, og ikke hvilke vokalister som helst: Anne Grete Preus, Herborg Kråkevik, Kirsten Bråten Berg og Morten Abel! Som om ikke det var nok, dukka Leif Ove Andsnes opp i samme slengen!

I forkant av deres niende studioalbum, «Liten Fuggel», hadde jeg gleden av å se dem live i hovedstaden forrige uke. Jeg ble slått i bakken, og tenkte: I årevis gikk forståsegpåerne rundt og mente at «Wilco er verdens beste band». Jeg trur verdens beste band høsten 2012 kommer fra Haugesund.

Vamp har enkelt fortalt alt. De er utstyrt til tennene, i alle henseende. Musikerne bytter instrumenter på scenen raskere enn du får tatt deg en slurk øl. Og når du får tilbake full konsentrasjon, kan du være brennsikker på at de spiller i en helt annen taktart! Det er fløyter og fioliner mandoliner og gitarer og keyboards – og trompet!

Vamp er en estetisk opplevelse. Og førsøk ikke å innbille meg at det ikke fins naturlige bånd mellom det norske Vestland og Irland! Vamp er irsk folkrock og norsk poprock i den aller skjønneste forening. Jeg mener det må ha gått båter i skytteltrafikk på strekninga Haugesund – Dublin - i generasjoner!

Klarer de å gjenskape stemninga fra scenen i studio? Om de gjør! Med fire forskjellige vokalister, pluss en ny gjesteopptreden av den vidunderlige færøyiske sangfugl Eivør Pálsdóttir. Med unntak av Erik Byes «Oles Vise», har de som vanlig skrevet alt materialet sjøl.

Øyvind Staveland er fortsatt sjefen. I dag, 20 år etter debuten, leder han et kollektiv musikere som er nærmest overnaturlig gode. De er mindre rocka, enn si … – «Sjel, Men Ingen Skjorta» tar Tom Waits ved hornene! Faktum er at Vamp er like gode som The Waterboys var på sitt aller ypperste!

Singelkutt? Glem det. Dette albumet er én eneste lang hitsingel. Du skal vite dette: Alle utropstegnene i denne anmeldelsen er vel funderte!!!

VAMP
Liten Fuggel
Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.