Arild Rønsen

Av folket - for folket

Kär och galen? Lundell er i toppform! Rett ut sagt i pangslag!

Han gjør «Är vi lyckliga nu?» tidlig i settet, og det er som om han vil fortelle oss – et fullsatt Sentrum Scene: For en kveld vi har foran oss!

Jeg kom ut av tellinga om hvor mange ganger han telte opp til en ny låt med sitt velkjente «en – två – tre – fyr(a)!». Det ble mange av dem, hvilket skulle antyde at det ble en kveld for rock. Men det ble ikke «Slugger»-rock. Lundell anno 2012 er en mix av det han har holdt på med siden … tidenes morgen. Altså siden midt på 70-tallet.

Og det er her han er best. Seig, midtempo rock. Vi kan diskutere til langt ned i kveldens siste halvliter hvem som er best av Springsteen og Lundell, men jeg er ikke i tvil om hvem jeg ville gå på konsert med i morgen. Jeg velger meg Uffe.

Han kaster munnspill ut i salen, spiller «Bente», forteller at han leser Knausgård i bussen («rätt bra»). Han har grått hår, og har samla det i en lite kledelig hestehale. Tjue kilo tyngre enn da han var Jack. Men han er så gjennomført cool! Ute på vägen igjen! Takk faen for det!

Har han noe å melde, etter å ha fylt 60? Denne konserten må være den mest politiske jeg har hatt gleden av å overvære på lang tid. Lundell prediker sjelden, men vi veit hvor vi har ham. For alle dem som er i ferd med å plassere Siv Jensen i finansministerstolen, er det vel verdt å lytte til Lundells tale om utviklinga i det høyrestyrte Sverige. Om folkhemmet som er i ferd med å forvitre. Han snakker om «den moderata revolusjon», den som sender unga på privatskoler og besteforeldra på profittdrevne sjukehjem. Det stikk motsatte av «gemenskap».

Hva Lundell mener om det han er vitne til? Han er rent förbannad! Og svarer med «Shabbelbabbel» - «som på svensk betyr bullshit»! Vi får «Omaha», «Eld I Berget», og en helt vanvittig fin versjon av «En Förlorad Värld»! Han som står bak meg mener det er «Promised Land», jeg svarer at det like gjerne er Lundells egen cover av «Chans»! Ikke så viktig. Det essensielle er at vi har en fantastisk stund sammen!

Han spiller «Ut I Kväll», og siden han kommer fra et snødekt Sverige byr han på en «lite opreparerad» utgave av «Snön Faller». Det holder i massevis, Uffe! For et band han har med seg for tida!
På sitt nye album stiller han spørsmål om det virkelig er folket som bygger landet? Men helt sikkert er det at den egentlige sangen om temaet funker som ei kule på Sentrum Scene. Tenk å få denne lyrikken til å bli allsang:

Men det är folket som bygger landet
Folket är dom enda som kan det
Det kommer underifrån
När den dagen är här
Om folket vill så bygger folket landet

Han synger om «den moderata komplotten», men trøster oss - «du är aldrig så ensam». Og for all del, ikke fortvil. For innerst inne veit du dette:

Om det här är vintern måste våren va på väg.

ULF LUNDELL
Sentrum Scene
27/10/12


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.