Arild Rønsen

Kaizers i svart/hvitt

De ble Norges største rockeband. Her har du den ultimate illustrasjonen til tiåret som leda opp til «Violeta Violeta».

Terje Winterstø Røthing spiller gitar i bandet, men har en fascinasjon for fotografiet som gjør at han har et yrke å falle tilbake på den dagen Kaizers Orchestra ikke lenger opptrer. Den dagen kommer nok, men hvem veit? Hvem trodde at The Rolling Stones skulle vare i 50 år?

Paal Audestad ble leid inn for å knipse coverbilder til «Evig pint» (2003). Bandets tidligere prioriterte fotobekjentskap Agnete Brun var opptatt, og anbefalte Audestad (mulig hun angrer litt i dag på at hun ikke «kunne» den gangen …). Paal – opprinnelig engasjert som rockefotograf i Nye Takter, men først og fremst kjent fra sitt virke i PULS på 90-tallet – tok jobben på strak arm. Han skulle bli Kaizers hoffotograf i 10 år.

Han har vært «inside», helt på innsida. Ikke bare har han hatt fri tilgang til fly- og bussreiser, og selvfølgelig garderoben. Janove Ottesen har hele tida insistert på at fotografen skulle befinne seg på scenen. Det er ingen spøk, mellom brekkjern og hamre oljefat!

Mange av bildene i boka stammer fra konserter, men de fleste av dem er altså tatt med et objektiv som er vendt den andre veien – ut mot publikum. Eventuelt mot musikerne, bakfra eller fra sida. Man kan rett og slett ikke lage ei bok av denne typen uten å være invitert inn i det aller helligste. Som Dagsavisens Geir Rakvaag så presist formulerer det i en av sine korte tekster:

«Det gjør noe med det tradisjonelle bandbildet og rive bandet ut av bransjens strengt kontrollerte krav.»

Her fins svært få historier, de fleste billedtekstene er av typen «Stockholm, januar 2010». Ganske sikkert et veloverveid og bevisst valg. Dette skulle være ei fotobok. Likevel – visste du at en festivalarrangør i Finland fikk seg en ubehagelig overraskelse i 2008? De mente å ha gjort et kupp, og sikra seg en hovedattraksjon for en særdeles billig penge. Poenget er at de trodde de hadde booka Kaizer Chiefs

Du får Kaizers Orchestra på svømmetur, i heisen, gatelangs på bytur, utslått backstage. Et praktverk – for alle som liker Kaizers, og alle som enkelt og greit er interessert i Det gode fotografi. Alt går i svart/hvitt.

PAAL AUDESTAD/TERJE WINTERSTØ RØTHING
Blitzregn 02-12
10 år med Kaizers Orchestra
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.