Arild Rønsen

SAS viser vei?

Har SAS-ledelsen satt standard for en ny «skandinavisk modell»?

Det foreløpige sluttresultatet i kampen om SAS er egna til å skremme fanden på flatmark. Jeg bekymrer meg ikke veldig over den nye lønna til fagforeningssjefen for pilotene, men jeg blir rasende når jeg hører Jens Lippestad fortelle:

- Jeg ble dratt inn i et mørkt rom, med en kulepenn. Her satt ledelsen og styret, og sa: «Skriv under! Ellers går vi konkurs! Du har ansvaret, Jens!»

Umiddelbart etterpå kom administrerende direktør ut og sa: «Då var 8 av 8 avtal på plats.» Som det heter på direktørens morsmål: Hva då avtal?! Eventuelt: Hvilket jävla avtal?!

Jeg lar meg heller ikke imponere av den allestedsnærværende økonomikommentatoren, redaktør Per Valebrokk i E24. Han er skeptisk til om SAS greier seg, men åpner slik: «Nå har de i alle fall fått noe bedre orden på lønnssiden.»

Ifølge Aftenposten var gjennomsnittslønna for kabinpersonalet i fjor 392.000. Nå skal de 15 prosent ned. Hvilket betyr at de havner 60.000 under gjennomsnittslønna for norske lønnstakere! For en jævla «orden på lønnssiden»!

Næringsminister Trond Giske toer sine hender, og sier han umulig kan gå inn i en diskusjon om selskapets interne lønnsforhold. Likevel må det være lov å tenke høyt: Kunne dette skjedd med Gerd-Liv Valla som sjef for landets fagorganiserte?

Jeg leser boka hennes med stor interesse, og registrerer at hun stiller spørsmål ved vekstøkonomien. (Hun når selvfølgelig ikke fram i mediestøyen med den slags uvesentligheter.) «Har vi ikke snart nok?» Et betimelig spørsmål. Men er det noen spørsmålet ikke bør rettes til, så er det våre flyverter- og vertinner, som jobber ræva av seg – ofte bokstavelig talt – for at du og jeg skal få en behagelig reiseopplevelse!

Jeg registrerer også med en viss nasjonal stolthet at fagforeningskjempen Kjell Skjærvø står skulder ved skulder med sine spanske kamerater i Madrid. Det som nå utspiller seg i Europa er en katastrofe av dimensjoner jeg neppe tror noen av oss greier å ta inn over seg. 54 prosent arbeidsledighet blant spansk ungdom! Mitt tips er at denne generasjonen fortapte neppe syns «har vi ikke snart nok?» er noe relevant spørsmål.


SAS: På rätt väg?

I Tyskland – det økonomiske lokomotivet i EU – tjener 20 prosent av lønnstakerne under 13.500 brutto i måneden. 71,25 kroner i timen.

Til hvilken ende av Helvete er kapitalismen i ferd med å føre oss?

Jeg er i tenkeboksen i dag, og stiller meg sjøl spørsmålet: Hva om man plutselig oppdaga store forekomster av olje og gass i den delen av Middelhavet som tilhører Hellas, Italia og Spania? Skulle vi da ha fortalt grekere, italienere og spanjoler at de pent får la olja ligge – på grunn av faren for global oppvarming?

Are you kiddin’ me?

Men da har vi plutselig landa hos Statoil, ei pølsebu som vurderer å flytte deler av virksomheten utenlands – av skattemessige hensyn! Som en kamerat sa det på puben her om dagen: «Du skal vite det, Arild, at jeg ikke ser bort fra at det fins store huller i min uvitenhet!»


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.