Arild Rønsen

Ikkeno’ EU-tog på meg

Si meg hva du spiser, og jeg skal si deg hvem du er. Er det et problem å ha dårlige venner?

Jeg har ikke hatt for vane å gå i fakkeltog for fredsprisvinnere av ymse kvalitet. Jeg er for eksempel ikke sikker på at det å plante trær har nær sammenheng med Alfred Nobels testamente. Men i år skal jeg i hvert fall ikke gå i tog. Ikke i det ene, og ikke i det andre.

Jeg mener årets tildeling er feil. Men er enig med SV-politikeren Hans Olav Lahlum, som i en kronikk i Dagsavisen denne uka skriver at du skal være temmelig enspora hvis du ikke skjønner at EU også er et fredsprosjekt. Det skada neppe fredens sak at Tyskland og Frankrike, seks år etter andre verdenskrig, skreiv under på at de ville drive handel, ikke krig. Det er altså mulig å se denne saken fra flere vinkler.

Hvem går i tog mot pristildelinga? Blant annet Tea Party-bevegelsen Norge. Hvis jeg ikke har misforstått totalt; en bevegelse som er mot enhver regulering av kapitalismen. På den andre sida, Revolusjonær Kommunistisk Ungdom, ungdomsorganisasjonen til Tjen Folket (de som kuppa SOS Rasisme) – folk som er tilhengere av proletariatets diktatur!

Og der i gården, altså hos Stalins løpegutter, hersker ikke mye liberalitet hva med-demonstranter angår. I forbindelse med noe bagatellmessig bråk rundt årets 8. marsmarkering i Bergen, sier de revolusjonæres talsperson Mehrnaz Bamdadsoofi til Bergens Tidende at «RKU oppfordrer 8. mars-komiteer om å utestenge EU-flagg og liknende fra 8. mars-togene … Vi oppfordrer Europeisk Ungdom om å holde seg vekk fra denne dagen.»


ALFRED NOBEL: Ville kanskje ikke gått i tog, han heller? Og muligens uteblitt fra seremonien i Rådhuset?

Så romslige er noen av morgendagens demonstranter, at de mener kvinner som er for EU ikke har noe i et 8. marstog å gjøre!

Jeg mener ikke at mine egne meninger alltid skal stå og falle på hva andre mener. Jeg minnes Tron Øgrims kloke ord om at han ikke kunne påstå at Jorda er flat, selv om «til og med Kåre Willoch mener den er rund». Samtidig tenker jeg på Drillos syn på EU: «For meg er det nok å se på hvem er for EU, for å forstå at jeg er motstander.»

Drillo har et poeng. Jeg kan umulig gå i tog sammen med disse folka – Tjen Folket og Tea Party-bevegelsen Norge. Men jeg gelder meg til TV-bildene av opptoget. Kanskje dukker en plakat av Josef Stalin opp, fordi han helt sikkert ville vært mot EU …?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.