Arild Rønsen

TORD LIEN (Frp): Kanskje ikke helt prinsippfast?

Norsk kultur?

Kristne skoler? - Ja. Muslimske skoler? - Nei.

Mange vil nok oppfatte ingressen som en fleip, eventuelt et par stygge skrivefeil. Men den er helt sann, i den forstand at spørsmål og svar stammer fra et intervju Aftenposten har gjort med Tord Lien. Han er utdanningspolitisk ansvarlig i Fremskrittspartiet.

Journalisten lurer naturligvis på hvordan Lien vil forsvare forskjellsbehandlinga, og her kommer det interessante svaret:

«Det er vanskelig å argumentere med at kristne privatskoler svekker integreringen. De har eksistert i århundrer.»

Tord Lien lever med andre ord i forestillinga om at kristendommen uttrykker noe som er særegent norsk. Jeg lurer på hva han vil mene dersom de koptisk kristne fra Egypt kom hit i flokk og følge? Vel er de kristne, men veldig mye til felles med den kulturen Lien har vokst opp med har de vel neppe? Kanskje har Lien mer til felles med den kulturen som kjennetegner muslimer oppvokst i det sekulære Tyrkia?

Norsk kultur? Noen mener det blir for enkelt å si at «alt endrer seg hele tiden». Men jeg mener det er en av livets få objektive sannheter. Alt forandrer seg. Hele tida. Så også med kulturen. Den nordmannen som i dag oppfører seg sånn som nordmenn flest gjorde for 100 år siden vil bli sett på som en raring. Som Aftenposten skriver på sin forside i dag: «Alt urnorsk er importert».

Det har med teknologi å gjøre. Det har med emigrasjon og migrasjon å gjøre. Det har generelt sett med impulser både innenfra og utenfra å gjøre. Når Klassekampen ber Christian Tybring-Gjedde (Frp) definere hva som er norsk kultur, er det han – Christian, av alle! – som gir en tvers gjennom komplett god definisjon:

«Den norske kulturen er det beste som arves ned fra generasjon til generasjon og blir en kulturarv vi sitter igjen med. Dette handler om skikk og bruk, tradisjoner, menneskelige relasjoner, tillit mellom samfunn og individ og symbolene vi markerer dette med.»

La stå!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.