Rønsen om …

Foto: Tommy Gulliksen / Dox Division

Nærbilde av krigsminister Jens Stoltenberg

(26.03.25) Det har blitt en klisjé vi etter hvert syns det er litt kleint å bruke, men det er helt sant: Vi lever i urolige tider. Nå er det alvor. Hvem kunne tenkt seg for bare noen måneder siden at USA – «vår viktigste allierte» - skulle true med å annektere dansk territorium! Om nødvendig gjennom militær okkupasjon!

Med krigen som bakteppe – thriller fra Balkan

(21.03.25) Ek ekstrem-utgave av «Døden på Oslo S»? Ja, kanskje det. Like virkelighetsnært, og minst like spennende!

Ole Asbjørn Ness går på snørra

(16.03.25) Krimsjangeren inneholder mange titler som er gode, enda flere som er sånn midt på treet. Dette er lavmålet.

Norsk politi - undercover

(19.02.25) Kanskje den viktigste krimboka som kommer ut i år, ikke egentlig er ei krimbok?

Jo Nesbøs krim om et slitent USA

(08.01.25) «Minnesota» er handlingsmetta og spennende som fy. Men dypest sett er dette noe langt mer, og noe ganske annet, enn en krimroman.

Palmemordet oppklart – i ei solseng på Kreta?

(26.12.24) Hvis du syns det er litt rart å lese en over ett år gammel roman på morgenkvisten 2. juledag, så er du nok ikke aleine om det. Men sånn er det noen ganger; bøker du gjerne skulle ha lest blir liggende. Før de liksom dukker opp, som troll i eske.

Skjermdump, NRK.

Bjørn Sand (1928-2024)

(18.12.24) Stutum er borte. Mange vil mene vi hadde trengt ham mer enn noen gang nå, når Sylvi Listhaug svever opp mot 30 prosent på gallupen. For ingen dreiv mer treffsikkert gjøn med Fremskrittspartiet enn Bjørn Sand i Stutums skikkelse.

Jappetida i Oslo – en sann beretning?

(18.12.24) Ei skikkelig røverhistorie. Helt på linje med Artur Omres hundre år gamle, legendariske «Smuglere». Men midt på ’80-tallet var «organisert kriminalitet» noe ganske annet enn miljøet som styrte båttrafikken i Oslofjorden i mellomkrigstida.

Drillo – Israel – fotball-VM

(18.12.24) Vi trakk dessverre Israel i VM-kvaliken. Det kommer til å bli bråk, men boikott av disse kampene vil være rein galskap.

Solid, Gard Sveen, men …

(26.11.24) Han skriver alltid godt, men har fortsatt et stykke igjen til toppformen.

Hvordan kom Nikolaj Frobenius inn i hodet på Henry Rinnan?

(27.10.24) Side opp og side ned er fylt av metoden forfatterne av «Partiet» har benytta seg av. Anonyme kilder som verken kan etterspores eller etterprøves. Hva med å gå inn i hodet på en mann som ble likvidert for snart 80 år siden?

Jo Nesbø som cowboyfilm-regissør

(23.10.24) Dette er hårreisende morsomt. Fiction, på fullt alvor. Så langt unna virkeligheten som det vel er mulig å komme. Men det blir spennende som fy, når det skal bygges hotell rett ved en riksvei og når verdens største berg-og-dal bane skal anlegges midt inne i Kongeriket - i en verden som strengt tatt ikke er annet enn en bensinstasjon med landlig og spredt bebygd omegn. Her kan alt skje. Og alt skjer.

Taylor Swift i rosa bokform

(15.10.24) En lett tilgjengelig inngang til verdens største popstjerne anno 2024.

Dypdykk i Bjarne Brøndbos liv som popstjerne

(24.09.24) Dette er kanskje i bunn og grunn et langt intervju. Énkilde-journalistikk i langform. Men det er godt skrudd sammen.

Øystein Sunde i kledelig bokform

(24.09.24) Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, Øystein Sunde. Nå har han fått sin biografi.

Hvor langt er et menneske i stand til å gå?

(06.07.24) Jeg får lyst til å skrive: Denne boka bare må du lese! Og så la det bli med det. Men det kan jeg jo ikke.

Massemord på den islandske landsbygda

(20.03.24) Det er trøbbel med vulkanutbrudd på Island for tida. Yrsa Sigurdardóttir sørger for lavastrømmen renner i strie strømmer – i kriminallitteraturen.

Krim som ufarlig underholdning

(25.02.24) Er det lov å si at Sven Petter Næss skriver lettvint krim? Ja, det er det. Men underholdende, det er det også.

Uforløst fra Chris Tvedt

(18.02.24) Hvem er morderen? Og hvor mange skal drepes før det opprinnelige mordet oppklares? Svaret er forsiktig uttrykt oppsiktsvekkende. Det holder likevel ikke helt inn for Chris Tvedt.

Gard Sveen har mye å gå på

(14.02.24) Noe ganske nytt i hans forfatterskap. Men dette er dessverre ett skritt fram og to tilbake for Gard Sveen.

Hva er fascisme?

(22.01.24) Jonas Bals har gitt seg i kast med noe de fleste andre vil betrakte som et livsverk. Historia om fascismen i to bind. Første del foreligger, og er imponerende i all sin detaljrikdom.

Rystende om norsk serieovergriper

(15.01.24) «Den gangen tenkte jeg ikke ordet voldtekt, jeg var for ung og uvitende. Men det var det det var. Otto eide meg.»

Arif har hatt nok av snubletråder

(07.11.23) Noen vil helt sikkert mene at det begynner å bli overflod av bøker om de av våre nye landsmenn som har hatt en vanskelig oppvekst. Mulig det, men Arif er nå en gang en ganske spesiell fyr.

Høyaktuell politisk thriller

(23.10.23) Aslak Nore behandler en dramatisk historie. Uten at det noen gang blir actionfylt. Men spennende er det likevel. Og ikke minst politisk aktuelt. Gaza brenner, og polisen smelter.

- Nielsen, vår så god!

(12.10.23) Atle Nielsen har spesialisert seg på å skrive bøker om populære ting ingen andre har spesialisert seg i. Hva med å få greie på alt mulig om telefonen, fakta du muligens ikke har behov for å holde orden på …?

Livet er den tiden det tar å dø

(25.09.23) Det handler om svik og (forsøk på) forsoning – og ikke minst om soning. Hvor lang tid tar det å løpe fra et svik, og er det i det hele tatt mulig?

Da CSKA Moskva rana utstyrsbua til Vålerenga!

(18.09.23) Ikke nok med at du får absolutt alt om den stolte ishockey-historia til Vålerenga. Her serveres også en eksplosiv nyhet!

Anne Holt om menn som hater kvinner

(23.08.23) Hanne Wilhelmsen har blitt 62, og er stadig bundet til rullestolen. Hindrer det henne i å løse en mildt sagt spektakulær drapsgåte?

«Enken» - Helene Flood topper sin trilogi

(15.08.23) Midt på 90-tallet skrev Anne Grete Preus en sang hun kalte «uro». Om «Enken» en gang skulle bli filma, bør Anne Grete synge lydsporet.

Karin Fossum – helt i egen klasse

(07.08.23) Kan ei seks år gammel jente resonnere omtrent like fornuftig som et voksent menneske, og like fullt helt og holdent være en seksåring? Karin Fossum får til alt en forfatter kan få til.

Strålende krim om kampfiksing i fotballen

(17.07.23) Hvor alvorlig er problemet med kampfiksing i fotball? Pascal Engman har skrevet en thriller der innholdet antageligvis ligger nærmere virkeligheten enn vi liker å tenke oss.

Flat og lite engasjerende krim

(10.07.23) Grått, grått og atter grått. Suksessen Jørn Lier Horst og Thomas Enger opplever er for meg smått ubegripelig.

Kvintessensen mangler - men dette er underholdende!

(04.07.23) Gert Nygårdshaug er ikke kjent for å skrive de aller enkleste fortellingene. Han finner på mye merkelig, for å si det på den måten. «Quintessence» er en av de rareste bøkene han har begått.

En bokorm, en bibliotekar som vil hamle opp med CIA?

(13.06.23) Begynner du å bli litt lei av at alle nymotens krimbøker handler om hi-tech? Akkurat denne boka vil du neppe gå glipp av.

Sånn ble «Frelst!» til

(12.06.23) Hvis denne boka var skrevet på engelsk, ville den fått tittelen «The making of ‘Frelst!’».

Delillos’ mesterverk i bokform

(07.06.23) «Hjernen er alene» kom ut i 1989. Men tittelsporet ble skrevet i 1981, lenge før deLillos ble et stort popband. Geir Rakvaag har skrevet ei kjempefin bok om albumet.

«Elgen er løs» - nå også i bokform

(29.05.23) Er det mulig å angripe en i utgangspunktet streit jazzrock-skive med akademisk penn? Gjett om!

Folques debut «Folque» i bokform

(24.05.23) Et solid skrivestykke om et alt for bortgjemt band i norsk rock-historie.

«Afric Pepperbird» i bokform

(24.05.23) «Den viktigste plata i norsk jazz?» Jeg er som kjent ikke veldig glad i sånne merkelapper. Men at «Afric Pepperbird» fortjener sin bok? Det kan jeg skrive under på!

Sex, dop og kirkebrann på Hitra

(15.05.23) En ganske tradisjonell krimfortelling? Ja – men uimotståelig bra!

Hvor god er hun, Katrine Engberg?

(27.04.23) Katrine Engberg skriver godt, og er sterkt å anbefale. Vel å merke, hvis du er på jakt etter krim som ikke røsker opp i annet enn nysgjerrigheten som pirres av en ganske så tradisjonell krimgåte.

Gripende om å være fattig i Danmark

(02.04.23) Et fattigmannsliv på landsbygda i Danmark. Kan det bli god litteratur av noe sånt?

Kunne Bret Easton Ellis overgå seg sjøl?

(27.03.23) Det var sex og romaner og film og musikk som gjorde livet utholdelig. Så ble alt bekmørkt.

Alt du ønsker å vite om Vålerenga Fotball gjennom 110 år

(05.03.23) 110 årsjubileum? Litt sånn midt-i-mellom jubileum? Kanskje det – men med jubileumsboka i hus, har du noe å kose deg med helt til 120 årsjubileet!

Sto ledelsen i partiet bak mordet på Olof Palme?

(26.02.23) Når undertittelen er «en konspirasjonsroman», er det kanskje ikke overraskende at dette handler om lyssky storpolitikk. Men Lena Anderssons blikk på Palme-mordet er mer ideologisk orientert enn mange av titlene som omhandler mordet på Sveriges statsminister.

Boka som forklarer hatet mellom Liverpool og Manchester United

(18.02.23) Kan en fotballskribent som heier på Liverpool og en kollega som heier på Manchester United skrive bok sammen? Svaret er utrolig nok ja.

Fra trikken til Tirana til Newcastle til Chennai

(09.02.23) Et liv i den organiserte arbeiderklassen pluss skildringer fra det interne livet blant fotballsupportere og sjakkentusiaster. Det må nesten bli fornøyelig lesning, det.

Hva er det som kjennetegner et uverdig liv?

(29.01.23) Enda ei bok om andre verdenskrig? Ja, men ei helt annerledes bok om andre verdenskrig. Hvilken roman Roy Jacobsen har levert!

Kosekrim i sofakroken – Kristina Ohlsson

(25.01.23) Har du lyst på litt feel good-krim? Kristina Ohlsson kan fort vise seg å bli en nær venn av deg.

Bind 7 av «Millennium» - to be continued

(24.01.23) Det åpner med et helt uforståelig lystmord. Men etter hvert faller brikkene på plass. Den sjuende boka i Stieg Larssons «Millennium»-univers er her. Er den verdt å lese?

Eigil Berg – en eventyrlig god historieforteller

(16.01.23) Like mye som Eigil Bergs bok er historia om Eigil Berg, er den historia om livet i norsk pop og rock – fra den spede begynnelse på slutten av 50-tallet og helt fram til i dag.

Historia om Oskar og Utskilde. Forunderlig.

(26.12.22) Jeg veit jeg er seint ute. Men denne romanen fortjener noen ord, også i mine spalter.

The Beatles for alle penga! I bokform!

(11.12.22) Dette er, i alle betydninger av ordet: Overveldende! Bra bra bra, Bård! Bedre kan det ikke gjøres!

Norsk jazz gjennom brillene til Terje Mosnes

(11.12.22) Ei 50 år lang reise gjennom norsk jazz. Terje Mosnes har møtt de fleste som har noe å melde.

Hvor gøy er det ikke med lister i pop-musikken?

(04.11.22) For noen (ganske mange) snakker vi om en slags hovedfavoritt som fritidssyssel: Hvilket band er best? Hvilken låt er best?

Bono: «Jeg kan ikke forandre verden. Vi kan.»

(04.11.22) Bono har skrevet en overveldende fortelling. Om seg sjøl, om sin familie, om bandet sitt, om verden – om alt, egentlig. Og over alt ruver kanskje Gud?

Jeg mener, Odd Børretzen – wow!

(04.11.22) I dag oversvømmes vi av podkaster, som egentlig ikke er noe annet enn et radioprogram. Alle – absolutt alle – som lager dem, burde få i hjemmelekse å lese denne boka, helst fra perm til perm. For Odd Børretzen lagde radio på alvor!

Livet som keeper? Paranoia.

(02.10.22) Håkon Opdal har skrevet standardverket om det å stå i mål i fotball.

Hjemmekontoret: For ei artig, lita bok!

(26.09.22) Forfatteryrket er per definisjon ensomt. Men under pandemien fikk plutselig nesten alle hjemmekontor.

Gnistrende Harry Hole!

(31.08.22) Så har han gjort det igjen. Harry Hole den 13. er mer Harry Hole enn noen gang. Og aldri har han vært råere.

Krimserien «Linje 17» er godt i gang

(22.08.22) Noen skjønnhetsfeil, men absolutt lovende start på en ny krimserie.

Gi plass! Her kommer krøplingen!

(15.08.22) Hva om jeg beholder alt av førlighet, men greier å tilrane meg alt som kommer funksjonshemmede til gode?

Er det noen vits i å fryse ned et menneske?

(05.08.22) Veit du hva kryonikk er? Nedfrysing av et menneske. Ønsket om evig liv.

Nihilist Supremes vekst og fall

(27.07.22) Går det an å skrive relativt klisjéfattig om tilstandene i et rockeband?

På innsida i spionreiret Stockholm

(16.04.22) Kjell Ola Dahl befester sin rolle i det aller øverste sjiktet blant norske krimforfattere.

Glitrende thriller fra fotballmiljøet

(11.04.22) Det skrives bøker om fotball på løpende bånd. Men det er langt mellom fotball-thrillerne. Egentlig litt merkelig - for om det er ett sted dramatikken pågår ustanselig, så er det i livet på og rundt fotballbanen. Bare spør Kjetil Knutsen og Bodø/Glimt.

Superkrim fra Åsa Larsson

(06.04.22) Krim? Ja. Men dette er så godt skrevet – som skjønnlitteratur – at det nesten er uvesentlig hvordan krimgåten løses.

Ubetalelig Vålerenga-historie

(23.03.22) Totengata på Vålerenga er der fortsatt, men eksistensen som «Knivstikkergata» er for lengst en saga blott. Vålerenga historielag gir deg den fascinerende historia.

Intens psykologi

(20.03.22) En av de aller kuleste bøkene jeg har lest.

Jomfruene drepes, og så?

(09.03.22) En gjeng lettlurte og nysgjerrige jenter på college. I møte med en karismatisk og sexhungrig professor. Så blir den første, snart den andre av «jomfruene» funnet drept. Et godt utgangspunkt for en såkalt psykologisk thriller. Men holder det?

Om å sette makta sjakk matt

(01.03.22) Denne krimdebuten har det meste. Og det beste av alt, er at det beste kommer i siste tredel.

Hvilken europeisk nåtids-thriller!

(12.02.22) Hvis du er arbeidsledig, sparka fra jobben – hvor langt kan du gå i jakten på en jobb å leve av?

Spennende omkring Vossajazz, men …

(31.01.22) Underholdende, helt klart. Men når skal krimforfatterne – kanskje spesielt de kvinnelige – slutte å sukre fortellingene med klein sex?

Middelmådighetens triumf?

(22.01.22) Ofte er det middelmådige enda mer uutholdelig enn det som rett og slett er uutholdelig dårlig.

Kan noe så fredelig som sang bruke som våpen?

(30.12.21) I skrivende stund tikker meldinga inn om at Taliban har forbudt all musikk i Afghanistan. Hvis du leser «Sang som våpen», vil du forstå at de ekstreme islamistene har et poeng: Sang har alltid vært farlig – for makthaverne.

God idé, men Helle Stensbak svikter litterært

(21.12.21) Alt ligger til rette for den store krimromanen om den skitne fiskeindustrien. Det svikter dessverre. Ikke av politiske, men av litterære årsaker.

Verdig avskjedsbrev fra John le Carré

(09.12.21) Hvis du først har bestemt deg for å befinne deg i spionbransjen – hvem er det mulig å stole på?

Paradis City? Stockholm?

(15.11.21) Hvor er Sverige på vei? Hvis våre venner i øst havner i «Paradis City», har söta bror et problem. For her kan vi virkelig snakke om «svenske tilstander».

Fiskeren Stein Torleif Bjella

(09.11.21) Lang vei å gå fra musikkscenen til romanformatet? Et stykke. Men han kommer seg velberga i land.

Anne Holt er til å stole på

(01.11.21) Har Hanne Wilhelmsen blitt forfatter på heltid? Neppe.

Storslagen biografi om Jon Michelet

(19.10.21) Mannen var en bauta. Hans livsverk – romanene om krigsseilerne – vil bli stående som en bauta. Og heldigvis har biografien om ham også blitt en bauta.

Krigen igjen – på havets kirkegård

(14.10.21) Blir vi aldri ferdig med andre verdenskrig? Neppe – i hvert fall ikke så lenge vi som lever i dag er i livet.

Hvor tett innpå Jan Eggum vil vi?

(30.09.21) Du skal virkelig ha lyst til å vite mye om Jan Eggum for å tråle denne boka. Men hvis du er av den typen – ja, så får du alt.

Virkelighet eller fantasi?

(22.09.21) Fortellinga er konkret nok, og dramatisk nok. Men like mye foregår oppe i hodet på Jonathan. Det handler om eksistensielle spørsmål. Hvem er vi? Hva er mennesket i stand til å utføre av grusomme handlinger?

Kjell Ola Dahls metode

(22.09.21) Er det lov å anmelde bøker som ikke er splitter nye? Ja – og ganske spesielt når omtalen er som rein anbefaling å regne.

Liza Marklund: Innertier igjen

(22.09.21) Det er mye merkelig som kan skje innad i en lesesirkel bestående av fem jenter.

Integrering? Lytt til Abid Raja

(16.09.21) For en positiv overraskelse! Abid Raja har gitt ut en oppsiktsvekkende god sjølbiografi.

Byens spor – sånn endte det

(16.09.21) De fire romanene som utgjør «Byens spor» setter dype spor i norsk litteraturhistorie.

Karin Fossum ruler - igjen

(09.08.21) Det fins mange forskjellige måter å skrive krim på. Her er et lite utvalg, og det faller naturlig å begynne med Karin Fossum.

En psykologisk thriller?

(20.06.21) For langt. For stort persongalleri. En debut fra en forfatter som hadde trengt strengere regi.

Haltende krim fra Arktis

(02.06.21) Dette er spennende lesning, men her er det mer enn hovedpersonen som tidvis halter av gårde.

22. juli: Tonje Brenna tar det politiske oppgjøret

(31.05.21) Det måtte komme. Var det virkelig «alle» som ble angrepet 22. juli? Eller er det viktig å forstå at terroristen i første rekke ville ramme AUF og Arbeiderpartiet?

Til deg som vil forstå konflikten i Nord-Irland

(30.05.21) Dette kunne vært ei historiebok om en borgerkrig som utspant seg i vårt nærområde i nær fortid. Men - ferdig med saken i og med langfredags-avtalen i 1998. Men nå er boligområdene rundt «fredsmurene» igjen under press. Kan Nord-Irland igjen settes i flammer?

Nesbø mesker seg i sjalusidramaer

(26.05.21) Jeg tipper Jo Nesbø anser dette som et hvileskjær i sitt forfatterskap. Men noen har evnen til også å få pusterommet til å oppleves som et overraskende gisp.

Kensington i Philly – det egentlige USA?

(05.04.21) Philadelphia – der grunnsteinen for The United States of America ligger begravd. Et utstillingsvindu? Deler av byen er mer som Liz Moore beskriver. «Dynga. Møkkastad. USA.»

En slags sci-fi roman. I real time.

(31.03.21) Hvor mye faenskap kan man utrette via internettet?

Max Manus-boka: Alt var mye bedre under krigen?

(10.03.21) En «rottejeger» likviderte nazister under krigen. Dette er historien om hvordan noen av dem levde sine liv i åra etter at de hadde vært opptatt med å ta livet av angivere.

Heroinens sødmefylte forbannelse

(05.03.21) Jeg føler meg mindre som en løgn nå, sa jeg.
Altså, HEROIN! Du visste hva det VAR, ikke sant?
Det er ingen som vet hva heroin er, før de ikke får ta det, sa jeg.

Jan Guillous slektssaga er ved veis ende

(01.03.21) Historien slutter 10. september 2001, og Jan Guillou er klar for nye kriger. Dette er slutten på hans ti bind sterke romanserie om det 20. århundre. Er det mulig å bli smått irritert på Jan Guillou?

Michael Stilson – rett i vinkel’n

(24.02.21) Dette er gull. Eller – sagt på et mer relevant språk – The Double.