Arild Rønsen

IGGY POP: Ikke til salgs.

Dra til sjøs!

Ikke for godt til å være sant! Dette er helt sant!

Horer og død og dårlig hav. Like dårlige puber når du endelig kom i havn. Beth Orton synger om alt sammen i «River Come Down». For en sang! For ei plate!

Tenk deg at du har i oppgave å samle alt det beste fra den tradisjonen som ligger i musikken til Tom Waits, The Pogues, Keith Richards, og Marianne Faithfull. Og så videre, hadde jeg nær sagt. Her er albumet du har leita etter. Og de beste låtene er signert helt andre artister!

Kan jeg få lov å velge meg Ivan Neville? Han er sønn av Aaron Neville i The Neville Brothers, var med på Keith Richards’ første solo-turné, som bassist, men her opererer han som vokalist. Resultatet er … besnærende. «Mr. Stormalong», til et komp av piano, ståbass og vaskebrett.

Kan du tenke deg hvordan Iggy Pop synger om hvordan rasshøla styrer marinen? Og hvordan og hvorfor han sjøl ikke er til salgs? Asshole Rules the Navy! But you’ll get no ass from me! Så – før du veit ordet av det – er det over i reggae, med Macy Gray, «Off to Sea Once More». Det er ingen spøk på bordellene heller, enten gutta får det til eller ei.

Nykommeren Shilpa Ray får æren av å synge «Pirate Jenny» fra «Tolvskillingsoperaen», for sikkerhets skyld sammen med Nick Cave.

Som du vel for lengst må ha skjønt; dette er et album du for all del ikke må gå glipp av. Ikke du. Ikke foreldra dine. Ikke barnebarna dine. Gi faen i om det er rock eller folk eller hva det enn måtte være. Dette er kultur for evigheten.

DIV. ARTISTER
Son of Rogues Gallery – Pirate Ballads, Sea Songs and Chanteys
Anti/Playground


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.