Arild Rønsen

Ida Jenshus, bare Ida Jenshus

Ta det rolig nå. Slapp av. Nyt kvelden i lag med Ida Jenshus.

Uten på noe vis å skryte av å ha oppdaga henne, har jeg skrevet en del om Ida Jenshus. Hun er eksepsjonell, både på plate og i live-sammenheng.

Sangene hennes blir lengre og lengre, og alt er en nytelse å lytte til. Det går sakte for seg. Veldig langt unna tradisjonell blues – eller tradisjonell country, for den saks skyld. Vi må kanskje ty til det utgåtte begrepet roots. Her fins partier som vil finne gjenklang hos Pink Floyd-fans. Ikke så mange akkorder, men ekstremt veldreid rundt de akkordene som legges i bunn.

Improvisasjon? Ja, til en viss grad, tror jeg. Det høres ut som om musikerne har «plukka litt» i studio. Resultatet er likevel veldig langt unna jazz. Koringene kommer presist, liksom solopartiene gjør det, i låter som er nøye strukturert – men som tidvis låter utflytende, som lydspor til den mest betagende, stillegående lakseelv.

Jeg er spent på hvor Ida Jenshus går herfra. For med «Starting Over Again» har hun på et vis landa. På Månen, gjerne det. For herfra skal det bli veldig vanskelig å komme oppover.

IDA JENSHUS
Starting Over Again
Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.