Arild Rønsen

Langt fra Capitol til Den tarpeiske klippe?

Løgn og bedrag fra et slags upper class-miljø i Oslo. Kriminelt hektende.

500 sider i et liv ute i tåka, i hvert fall nesten. For vi møter Kyrre Tanding idet livet egentlig er i ferd med å komme på stell. Jusstudent. En broket fortid, ja vel – men altså, på vei inn i rettsapparatet. Og det han har funnet på i ungdommen er ikke ekstremt. Det er ikke pent gjort å sette opp falske «hjelpeorganisasjoner» for å samle penger til eget forbruk. Litt mer enn gjennomsnittlig guttestreker, ok. Men ikke nødvendigvis starten på en kriminell løpebane.

Tanding er en gluping; steller for eksempel med juridiske komplikasjoner rundt Torskerevolusjonen av 1989, som om noen skulle ha hørt om den. La meg heller si det sånn at dette med Torskrevolusjonen er illustrerende for en forfatter som kan mye, om det meste. Ikke ulikt Gert Nyhgårdshaug.

Som tittelen forteller, deles mye i fire i denne boka:

.i) Liv – .ii) Frihet –.iii)- Lykke – .iv) Eiendom.
.i) Varer – .ii) Tjenester –.iii) Personer – .iv) Kapital.
.i) Reell kapital – .ii) Sosial kapital – .iii) Kulturell kapital – .iv) Symbolsk kapital.
.i) Okkupasjon – .ii) Krig – .iii) Hungersnød – .iv) Død.

Fortellinga nærmest roper på en politimann av Erik Jensens støpning. Denne mannen dukker opp i form av en gammel kamerat av Tanding, men han forblir en dus person. Smått «oppdikta», liksom forholdet mellom Kyrre og Hildegunn – en skjønnhet Kyrre stjeler fra en voldelig kompis – virker nokså unaturlig.

Det går nedoverbakke hele veien, og etter hvert sitter Tanding bokstavelig talt med nesa i speilet - i et miljø som fører omgang med en viss Remi Hagen. Milliardær med stor villa, kunstsamler med «spraybrun» hudfarge, sitter i diverse styrer. Hagen blir rana på spektakulært vis, i et miljø som minner om scenene i «Lobotomisten».

Men så går det meste i dass. Det er ingen walk in the park, å drasse rundt på flere millioner kroner i kontanter i en bil rundt omkring i Europa.

Et spennende plot? Godt skrevet? Svaret er ja. Om ikke kalenderen i dag viste 2. påskedag, skulle jeg gjerne anbefalt Sørensen som lektyre i hytteveggen. The partners in crime kjører til slutt inn i solnedgangen, og det er lov å håpe på en fortsettelse. Noen millioner ligger urørt, innemurt.

STEIN SØRENSEN
4
Kolofon


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.