Arild Rønsen

Korrekt!

Kaizers Orchestra i ensom majestet. Janove leverer. Glimrende, enkelt og greit.

Det vrimler av fantastisk flinke, unge norske pop-jenter for tida. Men gutta ligger ikke langt bak i køen. Her kommer Janove Ottesen - og i løpet av de neste tre-fire dagene skal du få to andre, som faktisk er like flinke. (I mellomtida kan du få lov til å gjette.)

Hvis du noen gang har lurt på hvem som var Kaizers Orchestra (ikke så mange av dere, vil jeg tro), så har du nå fasiten på nett. «Artisten & Marlene» er like fin som «Violeta»!

Han fortsetter å skrive konsept-album, men la meg være ærlig: Jeg skjønner kanskje bortimot halvparten av hva han synger, men dialekten fra dalstroka rundt Stavanger og omegn er ikke alltid like enkel å forstå – spesielt ikke til akkompagnement av tung pop/rock.

Men det gjør ikke noe; jeg dukker heller ikke så alt for ofte dypt ned i engelskspråklig musikk. Det er veldig fint når det virkelig stemmer – når en artist virkelig finner tidsnerven. Men det skjer ikke ofte, og det er bare å innrømme: Pop og rock handler nesten alltid først og fremst om musikken. Tenk at den nærmest meningsløst banale Beatles-teksten «I Wanna Be Your Man» kunne bli en stor hit for The Rolling Stones!

Janove Ottesen har tatt opp i seg alt som handler om moderne pop og rock. Ja, deler av denne tradisjonen har han faktisk skapt på egenhånd. Kaizers-soundet er han faktisk ganske aleine om. Men her får vi i tillegg Coldplay-kor, og rytmer vi kjenner fra tidlig pop/soul - slik de mesterlig er overlevert oss via The Supremes, Phil Collins og Katrina & The Waves. Det blir aldri noe feil med «Walking on Sunshine».

Det skjer ikke hver dag, at vi får servert et album der artisten kan framføre det fra start til mål – live. «Artisten & Marlene» er et sånt album. Her er bare gromlåter, og jeg gleder meg allerede til konserten!

JANOVE
Artisten & Marlene
Petroleum Records


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.