Arild Rønsen

Foto: Geir Mogen/Rune Grammofon

Mesterverkenes mesterverk

Motorpsycho topper seg sjøl. Og det meste som ellers er skapt i rock-universet.

Dette er en litt sånn ute av kroppen-opplevelse. Tenk at jeg skulle få oppleve dette, tenker jeg. Oppvokst som jeg er, med Led Zeppelin, Yes og King Crimson. Så kommer en norsk trio, bortimot 50 år seinere – og feier gulvet med hele gjengen! I ett og samme band!

«The Tower» er en god gammeldags dobbel-lp, der den klokker inn på drøyt en time og tjue minutter. I de samme gode gamle dager hadde denne typen utgivelser en tendens til å være dratt en smule i langdrag – kult skulle det være, å presentere et dobbeltalbum. I moderne tid, altså i Motorpsycho-time, er det helt omvendt. Denne plata kunne gjerne vart i tre timer, kall det gjerne en evighet.

Trommeslager Kenneth Kapstad sa takk for seg i fjor sommer, og hva nå? Etter kort tenkepause, inn med svenske Tomas Järmyr. Pang! Hvilken kjemi!

Jeg kommer tilbake til starten, men hopper rett inn i spor fem – «Stardust». Du husker kanskje «We Are Stardust», med Crosby, Stills, Nash & (Young)? Dette går faktisk roligere for seg, med akustisk gitar og en rolig synthesizer. Men koringene … Oh, boy! Og kom ikke her å si at det er noe feil med «sære» maj 7-akkorder!

Så buldrer de i gang med «In Every Dream Home», en låt som er «Stardust»s rake motsetning. Hvilket univers er vi i nå? The Motorpsycho Universe. Bånn pinne – pluss et mellomparti med fløyte; en litt tilbakelent Jethro Tull-fløyte. Next station, vi er nå ved inngangen til side 3 i dobbelt-albumet: «The Maypole»CSN&Y må være besvimelsen nær av misunnelse.

Tilbake til start: Tittelkuttet innevarsler alt hva denne plata har å by på. Seige riff, flotte melodilinjer, gitarspill av en annen verden, moderne jazzrock. Motorpsycho i denne tapninga er i klasse med Terje Rypdal Conspiracy. Norge har for tida verdens to beste band!

Jeg kjenner det på meg, at det å lytte til «The Tower» markerer et … vendepunkt? Kanskje det, men jeg liker ikke å ty til det klisjefylte milepæl. Jeg vil heller kalle det en tilstand – et ubestemmelig, nærmest uoppnåelig møte mellom musikere og vi som lytter. Avslutningskuttet, det nesten kvarter lange "Ship of Fools", er ei messe rocken tidligere knapt har sett eller hørt maken til!

Det skjer ikke ofte, men her er den. Plata som tiår fram i tid vil være selve målestokken – «nesten i klasse med Motorpsychos ‘The Tower’». Men da skal utgivelsen som omtales være noe i inn i helvete bra!

MOTORPSYCHO
The Tower
Rune Grammofon


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.