Arild Rønsen

Pop/rock - med mye flere enn tre grep

Vi skal til den sofistikerte arenaen innen pop/rock. Britiske Elbow og norske The Switch.

Den britiske kvintetten Elbow har eksistert siden årtusenskiftet, men det smalt ikke for alvor før de bidro med to låter til avslutninga av London-OL i 2014. Dette skjedde i etterkant av at de med «First Steps» hadde kommet opp med kjenningsmelodien til BBCs dekning av lekene.

«Giants Of All Sizes» er bandets åttende album, og byr ikke på andre overraskelser enn at de om mulig ytterligere befester sitt rykte som solide håndverkere innen sofistikert pop/rock - med trykk på rock. Det er ganske sikkert ikke tilfeldig at de ofte har benytta Peter Gabriels Real World Studios. Vokalist Guy Garvey låter tidvis som Gabriel opp ad dage.

Instrumenteringa er klassisk – gitar, keyboard, trommer, bass, vokal – men det skal sies at tangentmesteren Craig Potter har mer enn et enkelt klaviatur til disposisjon. Han er i stand til å produsere store orkestre, og det gjør han titt og ofte. I tillegg er han bandets produsent.

Noen vil mene dette er alt for «flinkt», for velorganisert, for velprodusert, for kalkulert. Vel, jeg er uenig. Så er jeg da også så heldig at jeg er velsigna med ører, hjerne og hjerte som gjør meg i stand til å elske både Genesis, The Flaming Lips og Sex Pistols. Elbow er definitivt mest for dem som i hvert fall ikke bare liker å stoppe ved Backstreet Girls og Status Quo.

«Giants Of All Sizes» gir deg vakre, men som regel temmelig kompliserte melodier. Ditto utsøkte arrangement. Feinschmeckeri? Ja – utsøkt feinschmeckeri.

Norske The Switch har mange likhetstrekk med Elbow. De har holdt på siden 2009, og fikk i 2016 Spellemannprisen i indie-rock klassen for bandets tredje album, «The Switch Album». Men hvor mange kjenner du som har god kjennskap til The Switch?

The Switch er, i likhet med undertegnede, veldig glad i maj7-akkorder. Vanskelig å beskrive for den som ikke er bevandra i noter og besifring – men du hører det, når du først hører det. For eksempelets skyld, kan du gjerne gå til The Beatles og «Because» – eller til et hvilket som helst album med Steely Dan.

Jeg tror ikke at dette bandet ikke vil lage hits. Det har seg bare sånn, at de er opphengt i alle mulige andre slags detaljer. Vi er mange som er veldig fornøyd med det. Sjekk gjerne ut dette: I åpningskuttet «Eyes Up» kjører de saksofon-trikset fra David Bowies «Lazarus».

ELBOW
Giants Of All Sizes
Polydor

THE SWITCH
Birds Of Paradise
Bangles And Brass Records


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.