Arild Rønsen

Mikrofonstativ for ABB?

Rettssaken mot Anders Behring Breivik må bli så normal som overhodet mulig.

Jeg er for lengst mett av bistandsadvokatenes syting. Mette Yvonne Larsen står først i køen. Hvor mye fakturerer hun i timen, for å fortelle hvor fryktelig redde de pårørende er for at Anders Behring Breivik skal bruke rettssalen som talerstol og pressen som mikrofonstativ? Hun bruker jo virkelig pressen som mikrofonstativ.

22. juli er en høyst usedvanlig sak. Nettopp derfor blir det ekstra viktig at det norske rettssamfunnet takler saken så normalt som mulig. Om siktede vil bruke rettssalen som talerstol? Selvfølgelig vil han det. Og like selvfølgelig må han få lov til og ha rett til det. Hvor befinner vi oss som rettsstat, hvis en tiltalt ikke har rett til å forsvare seg?

”Mer åpenhet og mer demokrati” er blitt et mantra, og det er i gjennomføringa av denne saken mantraet vil bli satt på prøve. Hva er det Mette Yvonne Larsen og hennes meningsfeller mener? At Behring Breivik skal få munnkurv?

Høyesterett gjorde en meget klok beslutning, da den omgjorde tingrettens og lagmanssrettens vedtak om å kjøre dagens fengslingsmøte for lukka dør. Nå har samfunnet behov for å se massemorderen. Og hvem er ikke spent på å høre hans sannsynligvis helt sinnssyke forsvar for sine grufulle handlinger?

Breiviks ekstremt flinke forsvarer Geir Lippestad har gitt oss et visst innblikk, men jeg vil høre det fra terroristen sjøl.

Hva så med de som ikke vil høre eller se? Hva med å skru av TV? De fleste vil ikke kunne unngå å se forsidene til VG og Dagbladet, men det er faktisk ingen lovpålagt plikt i dette landet å lese aviser.

Frykten for ”mikrofonstativ” i dag er forresten i utgangspunktet tøvete. Det er ikke rettssaken som starter i dag. Det er snakk om et fengslingsmøte, der retten skal ta stilling til dette spørsmålet: Er det fortsatt saklig grunn til å holde Behring Breivik varetektsfengsla? Svaret er gitt.

Jeg har tidligere forklart hvorfor jeg mener 22. juli er så spesiell at gjerningsmannen aldri må få slippe ut i det åpne samfunn. Men jeg har også skrevet om det faktum at ”oppstyret” rundt Behring Breivik ikke vil avta nærmeste trettidøgn, blant annet at det bør og må komme filmer om de tragiske hendelsene.

Mer åpenhet. Mer demokrati. Innafor rimelighetens grenser, bør Anders Behring Breivik få snakke så mye han måtte ønske. Om nordmenn ikke tåler å høre denne mannens forskrudde virkelighetsoppfatning, gir jeg ikke mye for det norske demokratiet. Ifølge Lippestad oppfatter Breivik seg som soldat i krig, og altså med rett til å drepe. Dette må vi løse gjennom å sperre ham inne, ikke ved å ta fra ham ytringsfriheten.

Norge har fått mye velfortjent skryt for måten vi møtte massakren og bombeattentatet på. Nå er vår oppgave å vise verden at vi også greier å gjennomføre et verdig rettsoppgjør.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.