Arild Rønsen

Gjør UD nok for norske gangstere i utlandet?

De har nese for det dagsaktuelle, det skal de ha.

Ingen skal klage på originaliteten i det meste Egil Hegerberg foretar seg, men min sans for ham har alltid vært begrensa. Jeg syns han er slitsom og påtatt morsom. Men Black Debbath er noe av det mest oppegående han har stukket nesa si borti.

Først av alt finner jeg grunn til å fastslå at de er flinke til å spille, men ikke fullt så flinke til å synge. De framstår/framstilles ofte som et «tulleband», men så er ikke tilfelle. Håndverksmessig er Black Debbath helt på høyden. Sjangermessig er de trygt plassert i den tunge progrocken, med alle medfølgende takt(iske) krumspring.

Politisk – for deres uttalte ønsker er jo å sette både musikalsk og politisk dagsorden – er de vanskeligere å plassere. Anarkister? Mulig det. I hvert fall tror jeg bestemt de vil kalle seg ytterst frihetlige.

Så langt i karrieren er de nok mest kjent for den finfine låta «Det er problemer innad i Høyre» fra seint 90-tall, og de fortsetter å gå i dagsaktuelle spor. Det er ikke dagligdags i rocken å finne låttitler som «Norsk Bjørnsonforskning (holder internasjonalt lavt nivå)», «Åpent brev til professor Jon Bing i forbindelse med vedtak om opprettelse av et datalagringsdirektiv (De edle hensikters tyranni)», eller «Nei til runkesti på Ekeberg (Skulpturpark-låta)».

Tramteatret ble i sin tid berømte for å treffe aktualitetene farlig godt i «Deep Sea Thriller» (blowout i Nordsjøen, 1977) og «Det enkleste er pistol» (attentatforsøket mot Ronald Reagan, 1981). Black Debbath er ikke mye dårligere, når de idet Arfan Bhattis familie ber om Utenriksdepartementets støtte (!) til å finne sin bortkomne like godt leverer «Gjør norsk utenrikstjeneste nok for eventyrere og kriminelle nordmenn i utlandet?».

Blink. Og albumet er mer enn hørverdig.

BLACK DEBBATH
Nå får det faen meg være rock! Akademisk stoner-rock
Deluxe


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.