Arild Rønsen

Beautiful, you freak!

Dette er den feteste ”boksen” jeg noen gang har vært eier av!

Og det med et av de to-tre kuleste banda som har sett dagens lys på denne sida av Pearl Jam. Eels spiller ikke grunge, for all del; de spiller pop. Men hvilken pop!

En titt på innholdet først. Vi snakker om to cd’er, eller mer presist – to cd-”pakker”. ”Meet The Eels – Essential Eels” inneholder en cd og en dvd. ”Essential Eels Vol. 1, 1996-2006” består av 24 låter, og det hele begynner ganske selvfølgelig med ”Novocaine For The Soul”. Alt i alt får du denne sangen tre ganger i løpet av hele den pakka jeg her beskriver, inkludert live på dvd – og om én sang her i verden tåler tre gjennomlyttinger, i forskjellige versjoner – ja, så er det ”Novocaine For The Soul”.

DVD’en på ”Essential Eels” må være bandets samlede video-produksjon, inkludert ”Dirty Girl” i liveopptak.

CD nummer to inneholder – hold deg godt fast, nå: 50 låter fordelt på to cd’er + Eels live på Lollapalloza 2006! Som DVD!

Av raritetene tar vi i denne omgang – det fins mange av dem underveis! – bare med en suveren utgave av Hollies-klassikeren ”Jennifer Eccles”, en vakker versjon av Elvis”Can’t Help Falling in Love”, og framfor alt en live-utgave av den aller beste sangen Prince har lagd: ”If I Was Your Girlfriend” – som tungrocker. Praktfullt!

Vi snakker altså om drøyt fem timer med den beste popmusikken som er produsert de siste 15 åra. Eels debuterte med ”Beautiful Freak” i 1996.

Så godt som alt stoffet er ført i pennen av E sjøl, eller Mark Oliver Everett, et navn som tilfalt ham ved dåpen i 1963. Han ”er” bandet, men som regel setter han det opp som en trio. På tur derimot, trenger han flere folk. Hvorfor? Fordi musikken er så mangfoldig. Således holder han seg gjerne med seks mann på scenen, folk som trakterer instrumenter som saksofon, trombone, trompet, banjo, gitar, fiolin, ståbass, piano, melodica, klarinett og timpani. (Ikke la deg forvirre; Eels blir aldri ”sært”!) Ved siden av å synge, spiller han sjøl gitar og piano.

Hvor skal vi så plassere Eels musikalsk? De er et utprega indieband, men det er ikke vanskelig å spore røttene til over dammen fra opphavsmannens fødeplass – til Liverpool, til The Beatles.

Nærmere bestemt til ”The Beatles”, det albumet som gjerne går under navnet ”The White Album”. Det kom i 1968, og er et nærmest ubeskrivelig mesterverk, ei plate som blant annet inneholder sangen mange noe upresist omtaler som ”den første heavy metal-låta”, Paul McCartneys ”Helter Skelter”.

Men om E har en personlig helt i The Beatles, tipper jeg på John Lennon. Alt Lennon gjorde på ”The White Album” ville sklidd nærmest umerkelig inn på platene til Eels! Det handler om sound, den nasale måten å synge på, nærmest som gjennom en ropert – men like mye handler det om de fantastiske melodiene.

Det er ikke hver dag jeg nærmest opptrer som forlenga arm av salgsapparatet til et multinasjonalt plateselskap, men i tilfellet Eels har jeg ingen betenkeligheter. Om jeg hadde vært PR-mann i Universal, ville jeg utstyrt disse platene med en ”refunderes omkostningsfritt om du ikke liker innholdet”! Faren for at noen vil kopiere denne musikken er nemlig også minimal, fordi coveret og linernotes – alt – er så gjennomført stilig utført.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.