Arild Rønsen

Et utrolig, langt bortimot umulig liv

En svært interessant biografi om Paul McCartney. Givende, på alle vis.

Det fins flere måter å tilnærme seg denne mursteinen av ei bok på. 600 sider. Howard Souness tar for seg hele Paul McCartneys liv så langt – et liv som har hatt så mangt å by på, må det være lov å si. Er det virkelig mer å fortelle om The Beatles?

Vel – mange får aldri nok av den eventyrlige historien om The Fab Four, og jeg benytter anledninga til nok en gang varmt å anbefale Yan Friis«Yeah! Yeah! Yeah». Her får du de samme historiene, bare i lengre og mer utfyllende passasjer. Noen vil mene dette er en svakhet ved boka; at Souness går for detaljert til verks - og ett sted gis Macca feil fødselsdato ... Det kommer helt an på hva du ønsker deg. Den som vil ha en kort innføring i Paul McCartneys liv og levnet, noe i stil med «Historien om»-bøkene, bør søke andre jaktmarker.


IN THE HEART OF THE COUNTRY - med katt og kaniner.

Den siste delen, som mye handler om det mislykka ekteskapet med Heather Mills, er OK lesning, men ikke veldig interessant i mine øyne. Du får i hvert fall innblikk i hvor inn i helvete mye penger McCartney har. Da rettsoppgjøret var over, hadde Mills fått 20 millioner pund, eller 200 millioner kroner. 300 millioner mindre enn hun krevde … Macca for vane å gi henne rundt omkring to millioner i julepresang!

Det sies at en gravejournalist i The Financial Times en gang fikk i oppdrag å følge pengestrømmen i McCartney-imperiet. Etter en kort stund, ga han opp. Mission impossible.

Pengeforbruket har vært voldsomt, men til McCartneys fordel skal det sies at det ofte har hatt reint praktiske årsaker. På det meste eide han 13 større eiendommer. Da han fant et nytt krypinn (de fleste sammen med Linda), måtte han stadig utvide familiens nedslagsfelt, rett og slett for å ha sjans til et slags normalt familieliv. Fra han var 20 til han fylte 70 fantes det ikke én plett på jordkloden der Paul McCartney kunne leve i fred. Jeg vil tro det er noe annerledes i dag.

Hva så med Maccas overforbruk av damer? Det synes som om alt roa seg da han traff Linda. Før den tid tok han for seg, uten å oppføre seg noe i nærheten av så harry som eksempelvis Mick Jagger og Rod Stewart.

Han har også vært forsiktig med forbudte stoffer, og har aldri havna i situasjoner som Pete Townshend forteller så åpenhjertig om. Likevel – Paul McCartney har faktisk blitt arrestert med marihuana i seks forskjellige land, hvilket vel forteller sitt om en mann som ikke alltid er på høyden. Dette må det da gå an å ordne på andre måter enn å smugle ting i kofferten?

Den i mine øyne desidert mest interessante delen av boka handler om McCartneys grovt undervurderte solokarriere, alt som har skjedd etter The Beatles. Her viser forfatteren langt framskreden innsikt, også når han forsøker seg som plateanmelder - selv om jeg ikke alltid deler hans synspunkt (dette er noe jeg håper å komme tilbake til før Paul McCartney inntar Telenor Arena 7. juli).

Disse to-tre hundre sidene viser hvor vanskelig det i sin tid var å være en ex-Beatle – ikke bare på privaten, men like mye i musikken. Hva gjør man, når Paul McCartney i andre enden av telefonen ber om ens tjenester? Det har ikke alltid gått like bra, men jevnt over er inntrykket at han har behandla sine samarbeidspartnere og musikere med respekt. De har til og med fått godt betalt.

«Paul McCartney – bak scenen» er skrevet for kjennere, av en kjenner. Souness er fan, vil jeg tro, men han holder akkurat passelig avstand. Ikke nesegrus, men heller ikke uten synlig beundring.

HOWARD SOUNESS
Paul McCartney – bak scenen
Libretto forlag


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.