Arild Rønsen

De profesjonelle nettrollene

Nettrollene er i gang. Men denne gang er det proffene som gjør seg til troll.

Min anmeldelse og seinere forklaring på hvorfor jeg omtalte Eagles of Death Metal i går har vakt reaksjoner jeg ikke skjønner så mye av.

Jeg mener å ha redegjort for hvorfor jeg handla som jeg gjorde – og uten at jeg er enig, skjønner jeg at noen reagerer på timinga. De mer ukjente signaturene i kommentarfeltene framholder da også dette som sitt hovedargument. Som sagt; jeg forstår – men er uenig. Hvis jeg noen gang skulle skrive en aktuell plateanmeldelse, måtte det være nå. I mine ører er dette er et høyst middelmådig album, og VG tar feil når de bruker «anmelderslakt» i sin tittel.

Om jeg hadde brukt VGs metode – terningkast – ville jeg ganske sikkert landa på 3. Men ærlig talt; om jeg mener plata er god eller dårlig, bør være helt irrelevant. Og jeg spør igjen: Ville de samme reaksjonene kommet om jeg hadde rost albumet opp i skyene? Jeg tror ikke det. Og da blir reaksjonene fullstendig irrasjonelle. Som noen sier det i kommentarfeltet: «Reint føleri».

Jeg lar meg virkelig overraske over temperaturen i kommentarene, og spesielt de som kommer fra profesjonelle journalister og folk i musikkbransjen – mennesker som ellers har for vane å stå opp mot nettrollene. Nå er de sjøl troll.

Noen eksempler: «… ditt gigantiske RASSHØL» skriver NRKs musikkanmelder Marius Asp. Jeg er ikke nærtagende av meg, og krever på ingen måte parlamentarisk ordbruk. Men jeg tror jeg veit hva sjefene i NRKs kulturavdeling mener om saken. At sånt kommer fra dypet der nede i nettet er forståelig, men når det kommer fra en mann som er lønna av Staten for å synse …?

Det faktum at iTromsøs journalist Egon Holstad mener jeg er en dust, hopper jeg fort over. Jeg har enda til gode å oppleve at Holstad og undertegnede er enig om noen verdens ting.

«Håll käft skitgubbe!!» var den klare beskjeden fra Ida Lyxzén som jobber i managementet til Susanne Sundfør. Jeg har ikke hørt samme tonen, de gangene jeg har rost Susanne Sundfør rakt opp i skyene. Men jeg burde kanskje holdt kjeft da også?

Svein Bjørge, sjef for Tons of Rock, finner grunn til å minne «om at denne mannen er fast samfunnskommentator i Klassekampen»! Gudbedre …

«Dette er den dårligst timete ‘keiseren har ikke klær’-søpla jeg har sett i mitt liv», skriver Turboneger-bassist Thomas Seltzer. Greit nok – Seltzer er jo vant med å bli beskyldt for å befinne seg i søpla.

Oppsummeringa er veldig enkel: Så fort det byr seg en sjans, er det proffene som forvandles til troll. Trist, bare trist.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.