Arild Rønsen

Molvær - in a silent way

Hvor mange artister kan du med hånda på hjertet si dette om: Jeg digger alt han har lagd! For meg er Nils Petter Molvær en av svært få i dette eksklusive laget. Men nå går det roligere for seg.

Samareidspartnerne han omgir seg med, er de samme – om enn noen færre. Ofte er han i studio med Eivind Aarset som eneste sideman. Men Jan Bang er med, liksom Audun Erlien og Audun Kleive.

Om ”Khmer” (1997) var technojazzens svar på Rage Against The Machine, er ”Hamada” ambientjazzens svar på David Sylvian. Her er det moderne soundtracket, til filmatiseringa av den russiske forfatteren Mikhail Sholokhovs ”Stille flyter Don”.

Mer enn distinkte låter, legger Molvær ut stemninger. Sånn sett, kan man si at Arve Henriksen og Nils Petter Molvær tidvis nærmer seg hverandre fra hver sin kant. Men hva har vi prestert her i landet, som gjør oss fortjent til å leve våre liv samtidig med disse fantastiske trompeterne?

Elva flyter forresten ikke like rolig hele tida. ”Cruel Altitude” er fullt fossefall! Audun Kleive dundrer løs på sitt trommesett, mens Eivind Aarset har stilt inn gitaren på pressluftbor – før Molvær kommer ut i kjent og kjær tostemt-med-seg-sjøl drakt. Paradoksalt nok er det først her jeg får lyst til å stille forsterkeren på plag-naboen-nivå!

Nils Petter Molvaer
Hamada
Sula Records/Universal


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.