Arild Rønsen

Solveig, bare Solveig

Hun snakker i intervjuer om at dette er country-inspirert. Hun er helt på jordet. Gospel-inspirert? Mulig. Og mye Tom Waits! Men først og fremst: Solveig Slettahjell. Nå har vi henne der vi helst vil ha henne.

Så får egentlig jazzfolket mene hva de vil. For er det en ting ”Tarpan Seasons” ikke er – ja, så er det jazz. Solveig Slettahjell spiller de sangene hun helst vil spille – og da er det jo like greit å skrive dem sjøl, eller hva?

På tale om Solveig Slettahjell, blir det alltid mye snakk om jazz. Ikke rart, all den stund det er jazzmiljøet som har gjort henne til stjerne – et faktum hun er den første til å bekrefte. Liksom hun er den første til å framheve at hun virkelig digger jazzmiljøet, nettopp på grunn av åpenheten som fins der – i dette miljøet rundt frontfigurer som Nils Petter Molvær, Paal Nilsen-Love, Jon Balke, Bugge Wesseltoft, Crime Time Orchestra etc. etc.

Men det er også dette som gjør Slettahjell til en så stor og sterk artist. Hun kompromisser ikke med sin egen hørsel. Hvis noen syns hun ligner mistenkelig på Sinead O’Connor i ”Your River”, tror jeg Solveig gir jamnt blaffen i det. Det er jo slik hun ville låte, i hvert fall der og da. Og Sinead O’Connor er jo heller ikke verdens dårligste barometer å måle seg mot?

Noen vil nå tro at ”Tarpan Seasons” er pop. Den oppfatninga er også helt på viddene! ”Tarpan Seasons” er enkelt og greit vakker musikk. Helt der nede; så lite elektrisitet som nødvendighetene tilsier. Spør etter ”How They Shine”, og du forstår hva jeg mener.

”Tarpan Seasons” er et av denne høstens klare must. Enten du skal overbevise en litt gammalmodig mamma, eller du ønsker å ta rotta på han lillebroren som ikke har hørt annet enn Jay-Z og Madcon.

Solveig Slettahjell Slow Motion Orchestra

Tarpan Seasons
Universal


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.