Arild Rønsen

Tenk å være på øving med R.E.M.!

Jeg har fått meg et nytt favorittalbum. Slik jeg gjerne pleier å få meg et nytt favorittalbum, sånn omtrent en gang i uka. Men denne gang er det alvor. R.E.M. på øving i Dublin er en halvannen times på-siden-av-livet opplevelse.

”This is not a show!” Jeg tror det er Mike Mills som sier det, to ganger til og med, for å få publikum til å fatte at dette ikke er den egentlige, forestående R.E.M.-turnéen. Dette er bare noen simple prøver.

Disse fantastiske tre fra Athens, Georgia, United States of America, har leid seg inn på en klubb i Dublin, Ireland. For å øve. Med publikum, gratis til stede. Eia var vi der!

Kalenderen står på 2007, og R.E.M. tar’n helt ut. Jeg har vært med på noe lignende. I Oslo, i Kværnerdalen, det herrens år 2003. Dette bandet liker nemlig å øve, in front of a live audience. Kvelden i dypet og sentrum av Norges jernbanenett ble en opplevelse for livet. Men disse øvingene… i Dublin. Ohoi!

De spiller ikke noen av sine store hits; det nærmeste må være ”Drive” og ”Electrolite”. Men de er et så tight band! Dette er R.E.M. på rocker’n. I et offentlig øvingsrom, der de tillater seg å starte på nytt om de ikke syns introen stemmer, og der de til og med gjør alvorlige endringer i låtene.

Fra setlistene å dømme, spilte de til sammen 91 låter i Dublin – noen av dem gjengangere, naturlig nok, og altså fordelt over fem øvinger. Denne dokumentasjonen inneholder 39 av dem. Så godt som alt materialet er henta fra ”Accellerate” og bandets fire første album. Aldri ”Man on the Moon”, ”Losing My Religion” eller ”Everybody Hurts”.

Jeg har en følelse av at dette er R.E.M. slik de sjøl elsker å være R.E.M. Mer DumDum Boys enn Espen Lind, om du forstår.

Tro meg. Om du først får R.E.M. under huden, kommer du aldri unna. Og har du først fått dette albumet inn i årene – ja, så er du stuck.

Jeg har ikke for vane å gi folk ordre, men det må da være lov å komme med en oppfordring? Husk at høsten kan bli lang, og enda våtere enn den er for tida. Med R.E.M. i Dublin i heimen, vil du ikke ense regnværstormene der ute.

R.E.M.
Live at the Olympia in Dublin
Warner


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.