Arild Rønsen

Sannspådd, Åslaug Haga?

Men så kunne hun faktisk skrive! Ikke akkurat Jo Nesbø, men det var vel heller ikke meninga. Poenget er at dette er gjennomført bra, og før du veit ord av det, skal du se det går troll i ord. Exit flertallsregjering.

De heter noe annet i boka, men det handler om Åslaug Haga, Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg – og ei dame som strengt tatt er litt for cool til å være sjef i Kristelig Folkeparti; de er nemlig også med i denne flertallsregjeringa.

Hun er nok med i fortellinga, først og fremst for å få dette til å virke som fiksjon. Men det er også her Haga er på sitt beste, som forfatter. Det lukter faktisk litt skikkelig skjønnlitteratur av disse passasjene.

”I de innerste sirkler” er romanen om det politiske spillet, det som foregår i de innerste sirkler. Jeg tror på hvert ord som står på disse drøyt 300 sidene. De er nemlig nedtegna av en som kan dette, ut og inn – sjefen for forhandlings- og maktpartiet framfor noen, Senterpartiet. Det er nesten utrolig hva det partiet får til, med seks prosent oppslutning i valg.

Timinga til Haga er nesten for god til å være sann. Hun har vist en teft i likhet med den Tramteateret hadde, da de i 1977 satte opp ”Deep Sea Thriller”, omtrent på dagen da Bravo-utblåsninga fant sted – den første, og heldigvis eneste, store ulykka i det norske oljeeventyret.

I Hagas historie handler det om utslipp i Barentshavet, som like gjerne kan tolkes som Lofoten & Vesterålen. Uansett – resultatet er at regjeringa sprekker. Jens blir sittende aleine, og det er vel det han innerst inne ønsker? Hvordan skal man ellers kunne forklare det tvers gjennom uforståelige biodiesel-stuntet? Annet enn som invitasjon/oppfordring – velg på øverste hylle - til at SV og Sp skal tre ut av regjeringskoalisjonen?

Men i første omgang tror jeg Åslaug Haga har vært ute for å underholde. I så måte lykkes hun til fulle. Dette er spennende, og innimellom hårreisende morsomt!

Åslaug Haga
I de innerste sirkler
Schibsted


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.