Arild Rønsen

Stilsikkert

Smektende fioliner, kombinert med like smektende popvokal og Hank Marvins signatur-gitar. Det blir musikk av slikt – i hvert fall for folk i AFP-alderen og oppover.

Gamle sanger får nytt innhold og helt ny mening, når de framføres av en vokalist som neste år skal feire sin 70 års dag. Sammen hadde Cliff og The Shadows ikke mindre enn 19 nummer 1-hits, og Cliff Richard er den eneste som har hatt Topp 10-hits i Storbritannia i seks tiår!

En levende legende? Ja, for alle som likte ham for 50 år siden. For oss andre har han vært alt for streit til å tildeles tittelen legende. Men ”Living Doll”, den kan han!

Mange vil nok trekke på smilebåndet av dette prosjektet, men faktum er at musikken ikke er så aller verst. Snilt og pent, ja vel – men framført uten plett og lyte. Stilriktig, er kanskje ordet. Cliff Richard & The Shadows ble stående der The Beatles tidvis befant seg da John Lennon og Paul McCartney var 15-16 år gamle, da de øvde på ”A Taste of Honey” og andre sånne svisker.

Men det er farlig å bli historieløs. Da denne gjengen slo gjennom, mot slutten av 50-tallet, var de ”piggtråd”. Aldri Cliff, som person, men han sang låter av rock’n’roll-helten Eddie Cochran – og husk at dette inntraff bare litt over 10 år etter andre verdenskrig. På den annen side; det skulle ikke gå mer enn 10 år til, før Led Zeppelin lagde ”Whole Lotta Love”! Omtrent samme tidsrommet det tok Lennon/McCartney å lage nesten 300 sanger! (Kom ikke her og si at musikkhistorie ikke er gøy!)

Siden jeg tidlig i livet fikk lov til å være sammen med ”de store gutta i gata”, er jeg akkurat gammel nok til å huske gule, grønne og rød plastikksingler. Og ja – jeg skjønner godt at det er stinn brakke og vel så det i Oslo Spektrum i kveld.

Cliff Richard & The Shadows’ 50-års reunion er faktisk ikke det spor mer latterlig enn hva 30-års jubileet til Sex Pistols var i 2006. Det handler bare om at tida går. For alle – men svært få holder seg like godt som Cliff Richard og Hank Marvin.

Cliff Richard & The Shadows
Reunited – 50th Anniversary
EMI


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.