Arild Rønsen

Rage Against The Machine: Nå er de på vei til å ta rotta på Idol!

Protestjul i pop-England

Går de amerikanske grunge-rockerne i Rage Against The Machine helt til topps på den britiske singellista denne jula? Det utrolige kan komme til å skje, for nå mobiliseres det på bred front.

Årsaken heter Simon Cowell. Som sjef for engelskmennenes Idol/X-faktor, så han ut til å kunne spasere seg til toppen av julelista – for sjette år på rad. Men så fikk noen glupe hatere av den dårlige smak – altså døgnfluepop’en - nok. Og hva var vel da mer naturlig enn å velge seg Rage Against The Machine?

Kampanjeledelsen har sett seg ut ”Killing in the Name” i kampen mot Idol-kongen, en låt Rage Against The Macine lanserte i 1992. Intet tilfeldig valg; dette handler nemlig om hvem man skal lytte til, eller kanskje framfor alt om hvem man ikke bør lytte til. Teksten er et harmdirrende oppgjør med krigsprofitører av alle slag, men mest av alt handler det om at du har ansvar for selvstendige valg:

And now you do what they told ya
Now you’re under control …
Fuck you
I won’t do what you tell me

"Killing in the Name"

Sangen går inn i en stolt tradisjon, jmfr. Pink Floyd: ”We don’t want no education/We don’t want no thought control”.

Det er oppretta ei Facebook-gruppe i sakens anledning, men min oppfordring er enkel: Gå til din datamaskin, finn fram til din platebutikk, og klikk ”buy” når du finner Rage Against The Machine: ”Killing in the Name”.

Det er radiolyttende briter som, om dette går veien, kommer til å bli overfalt av Rage Against The Machine denne jula. (Toppen av singellista i juleuka er ingen bagatell i britisk popmusikk!) Men i internettverdenen er salgstall et globalt fenomen. Og husk dette: Det å nekte å adlyde ordre, er ikke det samme som ikke å ta i mot et godt råd:

Bruk din stemmerett!


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.