Arild Rønsen

Kakafonisk ynde

Hvis du i utgangspunktet ikke liker jazz, har du bare en ting å gjøre: Åpne øra, fordomsfritt. Dette er nemlig jazz for folket. Framført av et av klodens aller, aller hippeste orkestre- og der alle medlemmene har norsk pass.

Her er kremen av norsk avant garde anno tidlig 2000-tall. Vidar Johansen, Gisle Johansen, Kjetil Møster, Øyvind Brekke, Sjur Miljeteig, Hild Sofie Tafjord, Anders Hana, Bugge Wesseltoft, Per Zanuzzi, Ingebrigt Håker Flaten, Mats Eilertsen, Per Oddvar Johansen, Paal Nilssen-Love, Erlend Skomsvoll – og gjestestolisten; Sonny Simmons + - og ikke minst! - KORK.

De fleste vil huske hvordan det låt, da Paul McCartney i 1967 inviterte London Symphony Orchestra til studio for å fullende den uten sammenligning fineste sangen The Beatles noensinne kom opp med – ”A Day in the Life”. Full kakafoni – som endte i den mest kjente E-dur akkorden som fins.

Saksofonisten Jon Klette har skrevet all musikk til dette albumet, og jeg antar han har hørt Beatles-stuntet. Det høres i hvert fall sånn ut – uten at dette på noen måte låter som noe ”Beatles-greier”. Dette er velarrangert orkestermusikk - tidvis temmelig fritt i partituret, antar jeg – samtidig som alt er prega av en frihetsfølelse Woodstock-publikumet aldri kom i nærheten av.

Dette er James Bond-dramatikk på høyt nivå! Full fres! Hele tida! Nedover eller oppover! Eller begge veier samtidig! ”Både ned, og både opp!”, som en avdød norsk bassist ville sagt.

Av en heller sparsomt opplysende covertekst framgår det at dette verket sannsynligvis ble framført på bestilling av Oslo International Jazzfestival. Det er med andre ord grunn til å gratulere hovedstadens entusiastiske jazzarrangører, men framfor alt Jon Klette. Dette er fremragende musikk – i småbandformat så vel som i storbandformat. Og med Erlend Skomsvolls eskapader på Fender Rhodes som et klart – og helt naturlig - høydepunkt.

En sak til; et faktum som dessverre ikke kan gjentas for ofte: KORK må aldri nedlegges!

Innertier! I dobbel dose: Dobbel-CD!

Crimetime Orchestra
Atomic Symphony
Jazzaway Records


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.