Arild Rønsen

Hva er sjukt? Hvem er sjuke?

Hva er egentlig dette oppstyret rundt sjukelønnsordninga? Mens alle de store nyhetskanalene får det til å se og høres ut som om folk flest er sjuke halve året, er sannheten at sjukefraværet ikke øker.

Det sier seg sjøl at sjukefraværet i norsk arbeidsliv ikke kan være konstant. Så enkelt er svaret, at noen år blir flere folk flest mer ramma av influensa enn i andre år. 2009 var i så tilfelle ekstrem: Vi opplevde faktisk at alle de store mediekanalene – pluss landets helsemyndigheter – oppfordra alt folket til å holde seg hjemme i minst sju dager, dersom vi snufsa til morgenkaffen.

Så lurer noen på hvorfor sjukefraværet gikk oppi tredje kvartal? Hallo? Som Roger Waters i Pink Floyd formulerte det: - Is there anybody out there?

Det er helt sikkert sant at noen tar seg en tredagers uten å være “sjuk”. Men det er ikke poenget, fordi det ikke er problemet. Om det fins noe problem i det norske sjukelønnssystemet, så er det langtidsfraværet – og dét skyldes altså ikke at noen syns dyna er for god til å skulle evakueres etter en litt for morsom helg. Vi burde heller se hit:

I NRK P2 denne søndag morgen lanserte Magnus E. Marsdal uttrykket ”sjukenærvær”. I en debatt der han destruerte Michael Christian von Tetzschner – Oslo Høyres leder har det nok vondt hele denne formiddagen, og kanskje til langt utpå kveldstid – forklarte forskeren Marsdal enkelt og greit at innføring av karensdager, 80 prosent lønn under sjukdom etc., ville føre til et sjukere arbeidsliv. Hvis du som er sjuk, om det så bare er en alvorlig forkjølelse, velger å gå på jobben selv om du burde holdt deg hjemme – ja, da blir jo ikke samfunnet friskere! Tvert i mot!

I sekvensen før Magnus E. Marsdal møtte Michael Christian von Tetzschner, hadde tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla fått rom til å fortelle det norske folk at sjukefraværet faktisk ikke øker her til lands. Sjukefraværet i 2009 er temmelig nøyaktig det samme som tidlig på 70-tallet. Sannheten er at sjukefraværsstatistikken ikke har forandra seg på 40 år. Og om den skulle endre seg noen promille; er det rart? Når det samtidig eksisterer nasjonal konsensus om at vi stadig skal ha flere kvinner (graviditet), funksjonshemmede og eldre inn i arbeidslivet?

Fullstendig absurd blir tilnærminga, når det er folk som Michael Christian von Tetzschner og andre på høyresida som fremmer saken – på vegne av ”den offentlige, norske velferden” De voldsomme utbetalingene til folk som er sjuke, går ifølge Michael Christian von Tetzschner ut over ”skoler, sykehus, eldre” … Selvfølgelig får han følge av Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde (navn har vi nok av), og jeg har sagt det før: Gi Christian Tybring-Gjedde fri taletid i sentrale media hver dag, i prime time – og FrP vil i løpet av noen måneder være redusert til et mikroparti.

Kan du tenke deg et forslag som går rettere i solar plexus på Fremskrittspartiets kjernevelgere, enn fjerning av ”tredagers”?


CHSTIAN TYBRING-GJEDDE: La denne mannen få snakke fritt, i full offentlighet, så ofte som mulig.

Og – mens de snakker varmt om den offentlige velferden – hvem er det som vil gi bort titalls milliarder i skattelette til folk som for lengst har alt for stor bankkonto? Hvem andre, enn Michael Christian von Tetzschner og Christian Tybring-Gjedde? Den milliarden svineinfluensafraværet muligens har kosta nasjonen, vil jo bli spist opp i ett jafs – den dagen disse herrene skal dele ut skattemilliarder til Stein Erik Hagen!

Legg deg nå godt til rette på sofaen, med et deilig pledd over deg, idet du har funnet fram ei god bok. Så kommer du deg ganske sikkert på jobb til rett tid i morgen tidlig. Det er nemlig sånn arbeidslivet i kongeriket fungerer. Folk gjør jobben sin. Så enkelt er det. Og det vi aller minst trenger, er Mistenksomhets-Per’er som Michael Christian von Tetzschner og Christian Tybring-Gjedde.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.