Arild Rønsen

Jeg tenker at. Altså er jeg.

De har skapt en roadmovie. Foreløpig mangler bare selve filmen. Og her snakker vi virkelig ikke fargefilm. Dette er USA på kryss og tvers, åndelig som geografisk – alltid sett nedenfra, gjerne med sitteplass innerst i en mørk bar. Skal du tenke deg dette i farger, må du forestille deg neonreklamen til Budweiser.

De dro på en lang tur til Statene. Med tanke på å få til hva? Jeg er ikke sikker på at de hadde så sikre tanker omkring hva som altså skulle bli ”Men Buicken Står Her Fremdeles”. Den foreligger både mellom to permer og som lydbok – og for å ta musikken først.

Følgesvennene heter Knut Reiersrud og Stian Carstensen (han rytme- og trekkspillmagikeren fra Farmers Market). De spiller bluegrass, blues og vals i skjønn forening – korrekt tilpassa linjer som dette: Søndag er alltid forsinket/Gud var på bærtur. Stemninga er sånn, at om de litterære opphavsmennene ville valgt seg et allerede foreliggende soundtrack – ja, så hadde de gått til ”Hot Spot”, der musikken er signert Miles Davis og John Lee Hooker. Veldig Amerika.

I lydboka leser forfatterne om hverandre, og jeg har strengt tatt ikke tatt meg bryet med å forvisse meg om alle tekstene som står i boka er med i lydboka eller omvendt. Poenget er at dette uansett er et helhetlig prosjekt, der fotograf Lars Eivind Bones – selv om han ikke ”syns” i lydboka – er en helt sentral figur. Det er han som mer enn noen annen av de involverte gir ”Men Buicken Står Her Fremdeles” fargen av svart/hvitt. Og for noen bilder han tar! Altså: Et fotografi som viser et skilt der det står at pizza er innen rekkevidde som take away food kan være så mangt. Bones tar akkurat dét bildet.

Tekstene er ikke akkurat hva man vil tenke på som dikt. Heller korte prosatekster, der det handler om alt annet enn at den ene linja skal rime på den andre. Det er Buick, og det er Budweiser til frokost. Alt mens klokka viser kvart på Tequila. Og naturlig nok er Ensomheten Himself en helt sentral figur.

Dette er beat på norsk, og da synes det passende å oppsummere på et helt annet språk: Über kult.

Lars Saabye Christensen/Tom Stalsberg/Lars Eivind Bones
m/Knut Reiersrud og Carsten Stiansen
Men Buicken Står Her Fremdeles
Aschehoug/Lydbokforlaget


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.