Hva er det som driver Aftenposten og VG i debatten om sjukelønnsordninga? Hvorfor bryter deres kommentatorer daglig og bevisst det som burde være første bud for enhver journalist: Søk sannheten fra fakta.
Seinest i dag, mandag 8. februar, serverer Hanne Skartveit en side 2/3-kommentar der hun okker seg over alt for høyt sykefravær, og konkluderer med at dagens sjukelønnsordning ikke er bærekraftig.
Hvor har hun dette fra? Sannheten er at sjukefraværet i norsk arbeidsliv har stått stand by de siste 30-40 åra!
Og Hanne Skartveit må ikke komme her og påstå at hun ikke kjenner fakta. VGs politiske redaktør er ei intelligent, oppvakt dame som hundre prosent sikkert har fått med seg utlegningene signert Magnus E. Marsdal og Ebba Wergeland; skribenter og forskere som har gjort nettopp det Skartveit ikke tar seg tid til: Å undersøke fakta.
Når sjukelønnsordninga har vist seg bærekraftig i tre tiår hva er det som tilsier at den ikke skal være bærekraftig i framtida? All den stund all tilgjengelig dokumentasjon viser at sjukefraværet faktisk ikke øker? Er Norge per 2010, eventuelt 2040 - fattigere enn i 1978?
Hvorfor bruker ikke heller Skartveit sin framskutte kommentatorplass til å hylle eksperimentet i Mandal? Der kommunen har innført 365 dager egenmelding i året og kommet ut med halvert sjukefravær!
Passer det ikke inn i fasiten - når det viser seg at vanlige arbeidstakere faktisk tar ansvar for seg sjøl, sin arbeidsgiver og sine kolleger? Helt uten bruk av karensdagerpisken?
Jeg skjønner rett og slett ikke dette. For hva kan Hanne Skartveit tjene på å fordreie fakta på denne måten?
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.