Arild Rønsen

Så trist, Romøren…

Jeg har alltid oppfatta Bjørn Einar Romøren som en kul fyr, en folkelig stemme i toppidrettssirkuset. Han taper når han taper, og vinner når han vinner – men stiller alltid opp. Uten dikkedarer av noe slag. Men nå? Hvorfor var dette nødvendig?

Jeg skjønner at det ble debatt i forkant av vedtaket om hvem som skulle være første hopper ut i Nye Holmenkollen. Bjørn Einar Romøren - født og oppvokst bare et titalls skiflygingssvev fra Holmenkollen, attpåtil innehaver av verdensrekorden i skihopp, 239 meter i Planica - ville utvilsomt vært en kvalifisert kandidat. Og han ville utvilsomt fått æren, om han hadde gjort noe annet enn å lande på kulen i Vancouer-OL.

Dermed lå alt til rette for Anette Sagen – den første pionéren i norsk hoppsport siden den opprinnelige Holmenkollbakken ble bygd!

Men så lurer altså rennleder Torgeir Nordby inn 24 prøvehopp, kvelden før den offisielle åpninga. My God! Ikke nok med det: Han presterer å la Bjørn Einar Romøren være først utfor!

Det er mulig å forstå at det må prøvehoppere utfor (selv om den nye bakken forhåpentligvis for lengst er testa på behørig vis).

Men når vi snakker om denne typen symbolhopp – et sprang inn i evigheten! – da må det jo være mulig å gjøre dette på diskret vis. Om rennlederen for eksempel hadde latt de som havna et sted mellom 27 og 42 på resultatlista i distriktsmesterskapet i Akershus i fjor være prøvehoppere – ja, så hadde jo ingen klagd, rett og slett fordi ingen hadde lagt merke til det. Men når valget falt på verdensmesteren i lengdehopp …?

Det får liksom være måte på naivitet. Den dag i dag, mange timer før Anette Sagen setter utfor i ”det første hoppet”, står det å lese på wikipedia at den første hopperen i Nye Holmenkollen var … Bjørn Einar Romøren!

Mitt tips er at Romøren vil ”angre”. Men Nordby? Han burde bures inn.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.