Arild Rønsen

Guds dom?

Hvem har rett til å straffe? Gud, eller menneskene? I dagens ”Rønsen på fredag” i Klassekampen hadde jeg behov for å drøfte de store spørsmål her i livet. Men innledningsvis – et par språkblomster.

Den første er henta fra langrennsløypa. Etter å ha ligget langt bak teten mesteparten av 5-mila i Holmenkollen, er Pietro Piller Cottrer i ferd med å få øyenkontakt med Vincent Vittoz og Petter Northug Jr. Det er nå Thomas Alsgaard formulerer seg slik, idet han altså har satt på seg forfølgerens briller. ”En inspirasjonskilde som er ufattelig å forstå.”


SOLVEIG HORNE (FrP): Lyriker.

Ufattelig, indeed – men NRKs ekspertkommentator kommer likevel knapt på pallen, målt mot hva som serveres i Stortingets spørretime. Vi skal til Solveig Horne, den nynorsktalende FrP-representanten som i sin interpellasjon om SVs ”navlebeskuende kritikk og stigmatisering av Israel” fant det for godt å sitere en av våre store dikteres aller mest kjente dikt. ”Som Arnulf Øverland sa det,” mente Horne:

Du skal ikke tåle så inderlig vel
Den urett som ikke rammer deg sjølve

Akkurat sånn som rimsmeden Arnulf Øverland sa det.

Men så til Gud. Hvis han står bak skaperverket, menneskeheten inkludert, er det heva over tvil at fyren har gjort et utmerka stykke arbeid. Jeg tror for eksempel på ingen måte det er tilfeldig at det fødes temmelig nøyaktig like mange gutter som det fødes jenter – og jeg begriper faktisk ikke dette oppstyret rundt Harald Eias program. Selvfølgelig har den enkeltes gjøren og laden her i livet både med arv og miljø å gjøre. Dette er enkel og stadig vekk gangbar marxisme. Som Erling Folkvord ville sagt det: ”Vis meg hva du spiser, og jeg skal fortelle deg hvem du er.”

Det var en tilfeldighet at min mamma og pappa traff hverandre, fordi de begge jobba på Jordan børstefabrikk rett før andre verdenskrig. Men det faktum at de sammen skapte en storesøster og en lillebror kan da umulig skyldes miljøet de vokste opp i – helt gjennomsnittlige arbeiderfamilier på Kolbotn og i Gamlebyen i Oslo?

Jeg skynder meg å rekke en utstrakt hånd til homsene og lesbene, og skjønner godt at de oppfatter ”biologiforskninga” som problematisk. For hva har det for slags betydning, om man er homse som følge av miljø eller arv? Poenget er jo at man ikke skal diskrimineres på grunn av sin seksuelle legning. Sånn er det med den saken.


HARALD EIA: Hvorfor så mye oppstuss?

Sånn er det også med etnisk og/eller religiøs arv. Det er skremmende at antisemittismen ser ut til å være på frammarsj, også her i Norge. Men siden det påstås at uvesenet trives best i muslimske miljø, spurte jeg i går en av mine mange muslimske venner: Hva mener du om jødehatet?

Svaret var i mine ører så eksepsjonelt bra, at jeg mener det burde bli skolelære.

- Arild, jeg er bare en vanlig gutt som ikke kan dømme noen. Hvis Gud vil straffe noen, må det være Guds oppgave. Jeg kan ikke legge meg opp i den saken.

Å, så mye politiske og religiøse ledere verden over har å lære av en helt vanlig, muslimsk arbeidergutt fra Oslo Øst!


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.