Arild Rønsen

Fabelaktig Corleone

En anbefaling på det aller varmeste, uansett hvor du måtte befinne deg denne påska: Få med deg ”Corleone” på NRK2!

Det fins mange gode filmer og tv-serier som omhandler den italienske mafiaen. ”Gudfaren”, ”Sopranos”. Men basert på første episode av italienskproduserte ”Corleone”, er det grunn til å anta at det aller beste ligger foran oss. Dette tegner til å være en oppvisning i fantastisk og realistisk filmkunst.


CORLEONE: Fins også på DVD.

”Corleone” er et bredt anlagt epos i seks deler, der hver episode er lang som en helaftens spillefilm. Jeg har ikke sett mer enn første episode, men vær sikker på at jeg skal følge denne serien til the bitter end.

Første del starter i 1943, og ender henimot 60-tallet. Totò Corleone har sittet 10 år i fengsel for drap, og etter å ha utrydda en konkurrerende familie sikter han mot Palermo – som kanskje også blir for liten for ham?

Noe av det flotteste ved denne serien, er at den ser det hele i samfunnsmessig og sosialt perspektiv. Her er så mye mer enn bare drepende geværsalver. Det var faktisk noen som prøvde å bygge fagforeninger i det krigsherja Italia. Slik sett er denne serien mer i slekt med storfilmen ”1900” (regi; Bernardo Bertolucci, med Burt Lancaster, Gerard Depardieu, Donald Sutherland og Robert de Niro) enn for eksempel ”Gudfaren”.

”Corleone” ble første gang vist på italiensk tv i 2008, og skapte naturlig rabalder. Handlinga strekker seg fram til 1993. Nå har du sjansen til å hoppe på vogna, via NRKs nett-tv. Her finner du første episode.

Del 2 sendes påskeaften. Min mann er snut, og heter Biagio.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.