Arild Rønsen

Meningsfullt om IQ?

Kan ”Hjernevask” framkalle direkte vemmelse? Ja.

Jeg har fått med meg alle programmene til Harald Eia. Ved hjelp av nett-tv har jeg til og med vært gjennom tre timer uklippa stoff. Siden jeg ikke er forsker, skal jeg ikke innlate meg på noen vurdering av det vitenskapelige innholdet.

Men i ett spørsmål er jeg klar: Harald Eia har evna å popularisere vitenskap på et vis de profesjonelle forskerne burde bøye seg i støvet for, og si tusen takk for hjelpa.

Men i etterkant av gårsdagens program om ”medfødt IQ” fikk jeg dårlig magefølelse. For hva i all verden for slags målestokk er IQ? La oss si du er født og oppvokst i et øde strøk av Madagaskar, der få eller ingen behersker skriftspråk, enn si har sett ei sjakkbrikke eller et regneark. Hvordan kan du da måle denne personens IQ, for eksempel opp mot en legesønn fra Washington?

Mitt tips er at vår mann fra Madagaskar ville utvist adskillig større evner i å klare seg i naturen enn den presumptive intelligensbomba fra Washington. Og har ikke det med IQ å gjøre – overlevelsesevnen, mener jeg?

Dermed tar jeg Ibsen til hjelp: Jeg spørger helst, mitt kall er ei at svare.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.