Arild Rønsen

I Gråsonen, indeed!

I og med dagens avtale om delelinje i Barentshavet, har Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg solgt bort et havområde tilsvarende 25 prosent av Norges totale landareal. Hva hadde skjedd, hvis Arne Treholt hadde foreslått det samme?

Erna Solberg (”en god deal”) og Siv Jensen er over seg av begeistring. Statsminister Stoltenberg betegner det som ”en enorm tillitserklæring av historiske dimensjoner”.

I korthet går saken ut på at Norge og Sovjet/Russland i 40 år har krangla om hvorvidt det såkalte midtlinjeprinsippet eller det såkalte sektorprinsippet skal ligge til grunn for nasjonal suverenitet i Barentshavet. Midt i mellom disse prinsippene ligger 175.000 kvadratkilometer hav – hvori opptatt enorme fiskeressurser og ditto petroleumsforekomster.


JENS STOLBENBERG: Selger landet i et omfang Arne Treholt aldri hadde drømt om å foreslå.

Forhandlingene har gått under navnet ”gråsoneforhandlinger” – og dette jaggu et resultat i gråsona, og det så det holder!

NRK og TV 2 overgår hverandre i omtalen av hvor ”historisk denne avtalen er”, mens utenriksminister Støre forklarer avtalen med ”vekselvise forhandlinger, her og der, mellom folk som kjenner hverandre grundig og godt”.

Hva må Arne Treholt tro og mene, fra sitt eksil på Kypros? Hvis han hadde foreslått den avtalen som nå er inngått, ville han ikke blitt beskyldt for å være spion – han ville kort og godt ha blitt kasta sporenstreks ut av regjeringskabinettet, beskyldt for å ville selge halvparten av landet vårt til spottpris! Og sendt i politisk eksil, ganske uavhengig av sitt irregulære samkvem med KGB-utsendinger!

Forhandlingene om delelinja i Barentshavet ble jo i sin tid ”lagt på is”, med offisiell begrunnelse at Norge hadde hatt en aktør som ”satt på begge sider av bordet”! Alt mens midtlinjeprinsippet fra offisielt norsk hold ble beskrevet som "ufravikelig"!

30 år seinere er resultatet blitt forskjøvet på et vis som ville vært fullstendig utenkelig i Treholts og Kåre Willochs tid!

Jeg beklager at det blir mange utropstegn her, men denne historia er nesten for god/utrolig til å være sann.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.