Arild Rønsen

Aslag er friskmeldt!

Plata åpner med et gitarriff Keith Richards gjerne kunne ha glemt igjen under innspillinga av ”Exile On Main St.” Og det skal sies – Hellbillies blir mer og mer et rockeband; stilmessig nærmer de seg sitt eget alter ego Respatexans. But they’re still the good old Hellbillies!

Aslag Haugen har av årsaker som tør være landskjente vært langtidssjuk. Tida har han brukt godt – så godt at han kanskje burde få refs av NAV? Har man lov til å strijobbe som komponist mens man går sjukmeldt?

Spøk til side. Aslag har skrevet alle melodiene denne gang, Arne Moslåtten alle tekstene. Make no mistake, som Keith Richards og Barak Obama sier – de utgjør et fantastisk låtskriverpar!

Dette til tross, er dette albumet i første omgang en musikalsk triumf for broder Lars Håvard Haugen. Jeg husker hakesleppet jeg satt med etter å ha hørt hva Peter Buck stelte med på R.E.M.s ”Monster” fra 1994. Han spiller helt annerledes, og framfor alt i et ganske annerledes band – men jeg sitter igjen med den samme feelinga.

Man skal være forsiktig med å utrope verdensmestere, men at Lars Håvard er gitarverdensmester i Norge er like sikkert som at Maradona har skumle hensikter i VM! Han er evig til stede; den som lytter godt vil høre at Lars Håvard Haugen er nær ved å spille gitarsolo albumet tvers gjennom. Her er så mye fint krydder at det er til å miste pusten av, men jeg anbefaler deg spesielt det som foregår fra 2:40 til 3:01 i ”Den redde”. Makaløst!

For meg tok det tre-fire gjennomkjøringer før denne plata var på plass i øregangene. Så satt den der, som kitt. Bandet spiller fantastisk, og både melodilinjene, harmoniseringene og koringa er eksepsjonelt fantasifullt skrudd sammen til ”countryrock” å være.

Helt i toppen av lysekrona? Tittelkuttet. Og her er det faktisk på sin plass å vende tilbake til en referanse jeg tydde til tidligere i denne anmeldelsen. ”Leite etter lykka” ville vært en pryd for ethvert R.E.M.-album.

Hellbillies
Leite etter lykka
EMI


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.