Arild Rønsen

Molde - helt ut av det blå!

Det er mange måter å skrive jubileumsbok på; de aller fleste av dem ender ut i kjedelige og uendelige oppramsinger. Terje Mosnes har valgt en helt annen metode, og resultatet er blitt så bra at man skulle tro mannen ikke har annet å bestille som skribent enn å forfatte jubileumsbøker!

Sammen med fotograf Vidar Ruud, har Dagblad-journalisten Terje Mosnes fått i oppdrag å skrive 50-års jubileumsboka til Molde International Jazz Festival. Det var et sinnssykt prosjekt den gangen i 1961 – og veit du hvem som skøyt i startpistolen? Rolv Wesenlund! I det dansk/norske ”Jazzbladet” (!) skreiv han: ”Hvilken by blir Nordens Newport?”

Men, altså: Internasjonal jazzfestival? I en by man måtte stamme fra Møre og Romsdal for å kunne peke ut, uten å ty til kartet? Rein galskap – men heldigvis er noen galere enn andre! Faktum står der, klart som blekk om natta, som Rudolf Nilsen sa: Fra å være en dugnadsbasert festival der de fleste musikerne ikke fikk verken hyre eller kost og losji, har Moldejazz voks til å bli en såkalt knutepunktfestival, med egen post på statsbudsjettet, og med en omsetning på flere titalls millioner. Fra å bli ansett som en festival for ”negermusikk”, der både musikere og publikum vassa i sentralstimulerende midler som ikke akkurat var utskrevet på blå resept, er Moldejazz i dag en uvurderlig inntektskilde for byens næringsliv. Ordfører, fylkespolitikere og byens fiff vandrer sammen med folket i Storgata, og de fleste vipper innom Alexandraparken – alle skal på ”jazzen”.

Mosnes går gjennom tiår for tiår. Svært begrensa tekstmengde går med til å ramse opp hva som skjedde akkurat når og hvor og hvilke musikere som til enhver tid har gleda med sin tilstedeværelse. Hovedtyngden av stoffet omhandler de breie linjer; økonomi, forholdet til den politiske offentlighet, musikkpolitikk – og selvfølgelig anekdoter. Anekdoter i fleng, både Mosnes’ egenopplevde, og de som er sett gjennom andres briller.

Boka er, forsiktig sagt, rikt illustrert – hvilket gjør den til en fryd å bla i. Du behøver så absolutt ikke lese den fra start til slutt; du kan like gjerne bare bla gjennom, nå og da, og glede deg over de skarpe og humørfylte illustrasjonene og tilhørende tekst.

Best av alt: Du får lyst til å dra på festival med denne boka i hendene! Ses i Molde, uke 29!

Terje Mosnes/Vidar Ruud

Ut av det blå - Femti år med jazz i Molde
Kagge forlag


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.